Gülseli Kenarlı - İdris Tiftikçi / İstanbul, 27 Nisan () - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, doğrudan yabancı yatırımların büyüme için önemli bir unsur olduğuna ve "çok ciddi potansiyel" içerdiğine dikkat çekti.

G-20 Dünya Yatırım Ajansları Birliği'nin "Doğrudan Yabancı Yatırımlar Konferansı"na katılarak bir konuşma yapan Babacan, ekonomik büyüme için, yatırımın global olarak çok güçlü bir unsur olduğunu ifade ederek, “Özellikle doğrudan yabancı yatırımların çok ciddi bir potansiyel içerdiğini biliyoruz" dedi ve ekledi:

"Verimlilik artırması, teknolojik gelişmeler, istihdam yaratımı, yüksek kalite standartları ve yenilikçi kapasite inşası anlamında çok önemi vardır. Doğrudan yabancı yatırımlar ekonomilere uluslararası yatırımlarını artırma ve global değer zinciri de daha üst basamaklara tırmanma imkanı verir. Kısaca ekonomilerin gelişim sürecinde yabancı yatırımlar çok önemli bir rol oynayabilir, doğrudan yabancı yatırım maliyetleri düşürmeye, ölçek ekonomisine ve daha iyi koordinasyon imkanlarına izin verir; özellikle de entegre tedarik zincirleri. Bu mobilizasyonla ufkumuzu daha da genişletebiliriz. Bugünün firmaları bütün dünyayı tek bir büyük pazar olarak görmekteler."

Hükümet yatırımlarının Türkiye’de büyümenin ana itici gücü olmadığını da vurgulayan Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz, hükümetin rolünün buna güçlü bir zemin hazırlamak olduğunu düşündük. Güçlü bir yatırım ortamı için kırmızı çizgileri kaldırmak, engel olan şeyleri ortadan kaldırmak ve hayatı iş dünyası için daha kolay hale getirmek olduğunu düşündük ve bu konuda başarılı olduk. Değişim çok hayati oldu."

Babacan, Türkiye'de son yıllarda sağlanan büyüme ile, gayri safi yurtiçi hasılanın 2014 yılında yaklaşık 800 milyar dolara, ihracatın da 160 milyar dolara çıktığına dikkat çekti.