İSTANBUL, 31 Ekim () - Avrupa'dan banka ve ve fonlar, enerji verimliliği alanlarında kullandırılmak üzere 50 milyon euro kaynak sağladı.

Fibabanka, enerji verimliliği projeleri için Hollanda Kalkınma Bankası (FMO) ve Güneydoğu Avrupa Enerji Verimliliği Fonu'ndan (GGF) 40 milyon euro ve Güneydoğu Avrupa Fonu'ndan (EFSE) 10 milyon euro olmak üzere toplam 50 milyon euro uzun vadeli kredi aldı.

FMO ve GGF aracılığıyla sağlanan yeni krediyi enerji verimliliği sağlayan projeleri desteklemek için kullanacaklarının altını çizen Fibabanka Genel Müdürü Bekir Dildar, "GGF, FMO ve EFSE ile kurduğumuz işbirliğinden ve bu krediler sayesinde müşterilerimize daha iyi finansman olanakları sunuyor olmaktan memnuniyet duyuyoruz" dedi.

FMO ve GGF ile yeni kurulan işbirliği çerçevesinde Fibabanka’nın aldığı bu enerji verimliliği kredisi öncelikle turizm, imalat sanayi ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren işletmelere kullandırılacak.

Enerji verimliliği sağlayan projelere fon sağlayacak olan kredinin, birincil enerji tüketiminde 84.000 MWh, karbondioksit emiliminde yıllık 18.600 tona varan azalmaya yol açacağı hesaplanıyor.

GGF Başkanı Christopher Knowles da, Fibabanka'ya kullandırkları krediye ilişki olarak, "Gelişmekte olan ülkeler arasında önemli bir yere sahip olan Türkiye’de enerji verimliliği projelerine destek olmanın olumlu etkilerini göreceğimize inanıyoruz" dedi.

EFSE Yönetim Kurulu Başkanı Monika Beck de, "Fibabanka, EFSE’ nin hedef grubuna ulaşan güvenilir ve etkili bir iş ortağı olduğunu ispatladı. Bu nedenle Fibabanka ile yaptığımız yeni kredi anlaşması bizlerin mikro ve küçük ölçekli işletmelere bir adım daha yaklaşmamıza yardımcı olacak" dedi.

Fibabanka ile 2012 yılından bu yana işbirliği içinde olan EFSE'nin sağladığı 10 milyon euro kredi mikro ve küçük ölçekli işletmelerin finansmanı için kullandırılacak.

Gelişmekte olan ülkelerdeki özel sektörün sürdürülebilir büyümesini destekleyen bir kuruluş olan FMO finansal kurumlar, enerji ve tarım sektörlerine odaklanıyor.

KFW Yatırım Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası tarafından Avrupa Komisyonu, Alman Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı ve Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası (EBRD) desteğiyle kurulan GGF, Güneydoğu Avrupa ülkelerinde enerji verimliligi ve yenilenebilir enerji projelerinin finansmanı icin bankalara ve finans kuruluşlarına destek sağlıyor.

KFW Yatırım Bankası tarafından ve Alman Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı ile Avrupa Komisyonu desteğiyle kurulan EFSE de, Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerdeki küçük ve orta ölçekli firmalara finansman sağlıyor.