İstanbul, 1 Temmuz () - Toplam ihracatın yüzde 35'ini karayolu taşımacılığı ile gerçekleştiren Türk ihracatçılar, Avrupa otoyollarına yılda yaklaşık 60 milyon euro ödeme yapıyor.

Kilometre başına yapılan hesaplamada Avrupa ülkeleri arasında en ucuz otoyol hizmetini Türkiye'den alan ihracatçılar, en pahalı hizmeti ise İsviçre'den alıyor. Almanya ise Türkiye otoyollarına göre yüzde 85 daha pahalı hizmet sunuyor.

DKV Euro Service tarafından 5 akslı Euro 5 tipi TIR ile hizmet veren bir nakliye aracı için Avrupa'daki ana güzergahlar baz alınarak yapılan araştırmaya göre Türkiye, kilometre başına 0.0225 euro ile Avrupa ülkelerinde en ucuz otoyol hizmeti veren ülke konumunda.

2014 rakamlarına göre toplam ihracatının yüzde 35'ini karayolu taşımacılığı ile gerçekleştiren Türk ihracatçısı, en büyük pazar olan Almanya'da otoyollarında, kendi ülkesine göre yüzde 85 daha pahalı hizmet alıyor.

En pahalı otoyol İsviçre'nin

Araştırmaya göre, Avrupa otoyollarında en pahalı hizmeti kilometre başına 1.96 euro rakam ile İsviçre verirken, bu ülkeyi 0.357 euro ile Avusturya, 0.2063 euro ile Çek Cumhuriyeti, 0.19 euro ile İspanya, 0.18 euro ile İtalya ve 0.14 euro ile Slovakya takip ediyor. Çalışmada ayrıca Büyük Britanya'nın yıllık 1.250 paund olarak belirlediği otoyol ücretlerinde Hollanda, Lüksemburg, Danimarka, İsveç ve Romanya da 1.250 euro otoyol bedeli uyguluyor.

DKV Euro Service Türkiye Satış Müdürü Deniz Çokcoş Sezer, uluslararası yük trafiğinin her geçen gün artmasıyla, ulaştırma hizmetlerinin maliyetinin de giderek daha fazla önem kazandığına işaret ederek, uluslararası ticaret nedeniyle binlerce tır ve kamyon otoyolları kullanarak Avrupa'ya girdiğine dikkat çekti.

(Fotoğraf-Grafik)