Mehmet ÇINAR / ANTALYA, () - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ekonomi ve siyasetteki belirsizliğe rağmen ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın uzun zamandır ortada olmadığını söyledi.
ATSO'nun Temmuz ayı meclis toplantısında IŞİD ve PKK terörü, ülke ve Antalya ekonomisine yönelik sorunlar ele alındı. ATSO Meclis Başkanı İzzet Bayar başkanlığında ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, yönetim ve meclis üyelerinin katıldığı toplantıda, 2015 yılı Antalya'nın Kadın Girişimci Yarışması'nın ödülleri de verildi.
TERÖR LANETLENDİ
Asker ve polis şehitlerimize rahmet, yakınlarına, görev arkadaşlarına ve bütün Türkiye'ye sabır ve başsağlığı dileyen ATSO Başkanı Davut Çetin, Türkiye'nin başında PKK katilleri belası varken, şimdi bir de İŞİD tehdidi oluştuğunu söyledi. Türkiye'nin 40 yıldır aralıksız terörle yaşadığını kaydeden Çetin, "Bugüne kadar bu millet teröre boyun eğmedi, bundan sonra da eğmeyecek. Hiç kimse Türk milletini terörle, tehditle teslim alamayacaktır. Asker ve polisimizi haince, barbarca şehit eden katilleri nefretle kınıyoruz. Suruç'ta sivil insanları katledenleri de lanetliyoruz" dedi.
PARTİ HESABI YAPMA GÜNÜ DEĞİL
Bölgede ve Suriye sınırında uzun zamandır güvenlik boşluğu yaşandığını ve alınan önlemlerin yerinde ve hatta geç kalınmış olduğunu belirten Çetin şöyle konuştu:
"Keşke, bu noktaya gelinmesine de izin verilmeseydi. Ancak bu noktada terör riskinin çok artmış olduğu da açıktır ve her tür terör eylemine, provokasyon veya kışkırtmalara karşı dikkatli ve temkinli olunmalıdır. Bu yangının Türkiye'yi sarmaması için devletin bütün kurumları siyaset üstü ilke ve değerler çerçevesinde toparlanmalıdır. Eğer ulusal birliğimizi güçlendirmez, siyasi uzlaşmayı gerçekleştiremezsek, bu terörü ve getireceği siyasi riskleri önleyemeyiz. Gün, kişisel hesap, grup, parti hesabı yapma günü değildir."  EKONOMİ CEPHESİNDE BELİRSİZLİK ARTIYOR
Ekonomi cephesinden bakıldığında dışarda ve içerde belirsizliğin arttığını dile getiren Davut Çetin, dövizdeki artışın girdi maliyetlerini artırarak ekonomiyi zorladığını dile getirdi. Siyasi belirsizlik ve ABD'de faiz artışı beklentisinin Türkiye ekonomisini daha kırılgan hale getirdiğini anlatan Çetin, "Siyasi uzlaşmanın sağlanması, ekonomik programın gözden geçirilmesi önümüzdeki aylarda daha acil hale gelecektir" dedi.  ANTALYA VERİLERİ KÖTÜ
Antalya verilerinde de olumlu bir tablo ortaya konulamadığına işaret ATSO Başkanı, şirket kayıtlarında yüzde 4'e yakın, yatırım teşviklerinde yüzde 50, ihracatta yüzde 9 düşüş yaşandığını söyledi. Turizmde yıllık olarak yüzde 7'lik kaybın sürdüğünü belirten Çetin, son terör olaylarının olumlu beklentileri iyice bozduğunu kaydetti. Çetin şunları söyledi:
"Turist sayısı dışında, fiyat indirimleri ve geceleme düşüşleri, toplam gelire ve Antalya ekonomisine yansıdı. Doluluk oranı ve fiyatlarda da yüzde 10- 15 civarında düşüş görüyoruz. Bunun sonucunda Antalya'nın Mayıs ayı net KDV tahsilatı geçen yıla göre sıfır oldu, yani artmadı."
ALİ BABACAN ORTADA YOK
Sadece ekonomide değil, siyasette de belirsizlik olduğunu dile getiren Çetin sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu belirsizlikte yatırım zaten olmaz. Sonbaharda bir de dış piyasadan döviz ve faiz baskısı bu duruma eklenecek. Bu duruma rağmen ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı sayın Ali Babacan uzun zamandır ortada yok. Koalisyon görüşmelerine kimse inanmıyor. Kasımda seçim olsa istikrar getireceği garanti değil. Dolayısıyla şu anda bizi dinleyecek kimse yok, ama biz yine de uyarılarımızı yapalım. Belki riskler görülür, herkes fedakarlık yapar ve bir uzlaşma ortamı doğar." 

FOTOĞRAFLI