YOZGAT Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Ali Karaca, piyasada ucuz balın çok fazla olmasının gerçek bal üreticilerinin pazar alanını daralttığını belirterek, "Kaliteli balın kilosunu 18-20 liranın altında satarsanız zarar edersiniz. Ancak şeker oranı yüksek balın kilosu 5-10 liraya satılabiliyor" dedi. Bal üreticileri, binbir zahmetle ürettikleri balı, sahte bal satıcıları yüzünden satmakta zorlandıklarını belirtirlerken, ilgililerden çözüm bulmalarını, denetimlerin artırılmasını istedi.

Yozgat Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Ali Karaca, Yozgat'ın arıcılık açısında önemli bir bölge olmasına rağmen pazar sorunu nedeniyle ciddi sıkıntılarla karşılaştıklarını vurguladı. Yozgat il genelinde 350 arı yetiştiricisinin aktif olarak bal ürettiğini kaydeden Karaca, bu yıl hava koşullarına bağlı olarak bal üretiminin az olmasına karşın, önceki yıllarda yıllık üretimin 400 tona yakın olduğunu söyledi.
Yozgat'ın bitki örtüsünün arıların daha kaliteli ve bol bal yapmasına elverişli olması bakımından her yıl diğer illerden çok sayıda gezginci arıcının geldiğini ifade eden Karaca, "Gerçekten kaliteli bal üreten çiftçimiz bunu satmakta zorlanıyor. Kaliteli balın kilosunu 18-20 liranın altında satarsanız zarar edersiniz ama şeker oranı yüksek balın kilosu 5-10 bin liradan satılabiliyor. Piyasada bu tür ucuz bal satanların fazla olması nedeniyle gerçek bal üreticilerinin pazar alanını daraltıyor" dedi.

Karaca, kent merkezlerinde belediye zabıtası gözetiminde bulunan pazarlarda satışı yapılan ucuz balın sahte olup olmadığının kontrol edilip denetlenmesi gerektiğini, bunun yapılması halinde gerçek üreticilerin pazar sorunu yaşamasındaki engellerden birisinin kalkmış olacağını anlattı.

ÜRETİM DÜŞTÜ

Başkan Karaca, hava koşullarının istikrarsız olması, Mayıs ayına kadar görülmeyen yağışların daha sonra artmasının bal üretimini olumsuz etkilediğini bildirirken, "Arılar dengesiz oğul verdi. Oğul veren arının da balı fazla olmaz" dedi. Karaca, geçen yıl da kuraklıktan dolayı arıların yüzde 60'ı kadarının öldüğünü, bu yıl Haziran ayındaki yağışlarla birlikte arıların oğul vermek suretiyle geçen yılki arı kayıplarının telafi edildiğini söyledi. Birlik Başkanı Karaca, yeni sezona yönelik kış hazırlıklarına da bölgede başlandığını bildirdi. Kovanların Sonbahar bakımlarının yapılıp, kışa hazırladıklarını kaydeden Karaca, şöyle devam etti:
"Arıların ilaçlamasını, zayıf olanların beslenmesini sağlıyoruz. Bal alındıktan sonra bir iki defa şuruplama yapıyoruz ki; arıların yavru yapabilsin. Arılar yavrulayıp çoğaldıktan sonra ilaçlamasını yapıp, sıklaştırıyoruz. Arılar toplu olması, birbirlerini kış döneminde sarmalayarak ısıtması gerekir."