(Fotoğraf eklendi.)
Gülseli KENARLI / İstanbul, 26 Kasım () - OECD Rüşvetle Mücadele Çalışma Grubu Başkanı Drago Kos, Meclis Araştırma Komisyonu'nun yayın yasağıyla ilgili olarak, araştırma sonucunun kamuoyuyla paylaşılması gerektiğine dikkat çekerek, "Medyanın soruşturmayı yayınlamasının, ele almasının yasaklanması başka bir şey, bir de bunun hiç bir zaman paylaşılmaması başka bir şey" olduğunu belirtti.

TÜSİAD, iş insanlarının yolsuzluğa bakış açısının yanı sıra gelecek beklentilerini ve çözüm önerilerini öğrenmek amacıyla bir anket düzenledi. Anketin sonuçları Sabancı Center'da, "İş Dünyası Bakış Açısıyla Türkiye'de Yolsuzluk" semineriyle açıklandı. Anket sonuçlarının ardından "Rüşvet ve Yolsuzluzlukla Mücadelede Küresel Çözümler" başlıklı bir panel düzenlendi.

Oturum başkanlığını, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı ve Şirket işleri Komisyonu Başkanı Cansen Başaran Symes'ın yaptığı panele, OECD Rüşvetle Mücadele Çalışma Grubu Başkanı Drago Kos, IBLF Global Başkanı ve B-20 Yolsuzlukla Mücadele Çalışma Grubu'nun Uzman Grubu Başkanı Brook Horowitz ve Uluslararası Şeffaflık Derneği İş Dünyası Danışma Kurulu Başkanı Jermyn Brooks katıldı. Panelde uluslararası ve ülkeler düzeyinde yolsuzluk tartışıldı.

KOMİSYON ÇALIŞMALARINA YAYIN YASAĞI
OECD Rüşvetle Mücadele Çalışma Grubu Başkanı Drago Kos, panelde muhabirinin, "4 eski bakanla ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu'nun çalışmalarıyla ilgili yayın yasağı kararı hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Bir sorun, ama bir yandan da başka yerlerde olmaması gerekiyor. Özellikle bir yolsuzluk araştırma komitesi soruşturmayı yürütürken eğer gizlilik ilkesi varsa... Farklı sebepleri olabilir. Örneğin; dışarıda bunu soruşturmanın veya o soruşturmaya dahil edilen kişilerin imajını ya da prestijini korumak için yapabiliyorlar. Ama bu yapılan araştırma komisyonu çalışmaları neticesinde belli bir sonuç ortaya çıktığında, bunun da kamuoyuyla paylaşılması gerekir. Medyanın soruşturmayı yayınlamasının, ele almasının yasaklanması başka bir şey, bir de bunun hiç bir zaman paylaşılmaması başka bir şey."

(FOTOĞRAFLI)