Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - AKDENİZ Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, dünya nüfusunun hızla arttığına işaret ederek, önümüzdeki yıllarda Eyfel Kulesi, Kaleiçi gibi turistik değerlerin randevu alınarak gidilebilecek duruma geleceğini söyledi.
AKTOB’un imtiyaz sahibi olduğu Resort Dergisi’nin bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Uluslararası Resort Turizm Kongresi, Antalya Aska Lara Hotel’de başladı. 28 Kasım Pazar günü sona erecek kongrenin açılışı, Vali Muammer Türker, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, dünyanın en büyük turizm operatörlerinden Thomas Cook’un CEO’su Peter Fankhauser ve turizm sektörü temsilcilerinin katılımıyla yapıldı.
12 KİŞİDEN 1'İ TURİZMDE ÇALIŞIYOR
Kongrenin açılış konuşmasını yapan AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, turizm sektörü olarak yeni bir başarı hikayesine imza atmanın zamanının geldiğini söyledi. Bu yıl AKTOB’un 30’uncu yıldönümü olduğunu belirten Hacısüleyman, Dünya Turizm Örgütü büyüme rakamlarına bakıldığında, Türkiye’nin rakamlarının her zaman daha üstünde olduğunu kaydetti. Turizmde hem yatırım hem işletmelerde yüzde 90’ın yerli sermaye olduğunu belirten Hacısüleyman, “Türkiye’de 12 kişiden biri turizm sektöründe çalışıyor. İşsiz kalma korkusunu aza indirecek bir sektör” dedi.
2015 KOLAY GÖRÜNMÜYOR
2023 turizm vizyon belgesi el kitapçığını hem sektör hem de kamunun tekrar karıştırmasını öneren Hacısüleyman, “Değişen dünyada 2015 yılının çok kolay bir yıl olmayacağını görüyoruz. Ortadoğu sürekli kan içinde ve sınırlarımızda da cereyan eden olaylar nedeniyle tüm dünyanın gözü üzerimizde. Turizm kelimesi savaş kelimesiyle anılamaz, anında tedirginlik yaratır. Suriye sınırında yapılan tüm haberlerde hep Türkiye eleştiriliyor. Ama bunu dışarda pozitif bir algıya maalesef çeviremedik” dedi.
Hacısüleyman, Rusya’da rublenin alım gücünün düşmesi ve devalüasyon ile Ortadoğu’da petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanan alım gücünün düşmesi ve devalüasyon nedeniyle iki pazarın da önemli ölçüde etkileneceğini düşündüğünü belirterek, bu yönde adımlar atılmasını istedi.
NÜFUS ARTIYOR, EYFEL’E, KALEİÇİ’NE RANDEVU GEREKECEK
Önümüzdeki süreçte kişiye uygun tatillerin ön plana çıkacağını aktaran Hacısüleyman, haberleşme, teknoloji, mobilitenin ön plana çıkacağını belirterek, “Belki artık turizm alanlarını gezmek için randevu almak bile gerekebilir. Dünya nüfusu çok hızlı artıyor. Belki Eyfel Kulesi’ni randevuyla ziyaret edebileceğiz. Belki Kaleiçi’ni gezmek için önceden randevu almamız gerekecek ve ‘Şu saatte gezebilirsiniz’ diye randevu verilecek” dedi.
THOMAS COOK’TAN 360 DERECE GÖRÜNTÜLENEBİLİR BROŞÜR
Kongrede Thomas Cook’un CEO’su Peter Fankhauser, gelişen teknolojinin önemini anlatarak, Facebook, İnstagram, Twitter gibi alanların, etkileşim ve bilgi vermenin yeni yöntemleri olduğunu kaydetti. İleri teknolojiyle müşteriye dokunuş gerektiğini belirten Fankhauser, “İleri teknoloji kullanılarak 360 derece görüntülenebilir teknolojiyle broşürler hazırlanacak ve bunu ilk etapta 250 otelde başlatacağız. Eğer akıllı telefonunuz varsa kodu girerek görüntüleri izleyebiliyorsunuz. Sanal gerçeklik uygulamasında lunapark aletine dahi binebiliyor ve gerçekmiş gibi etkileniyorsunuz. Müşteri severse bunu diğer otellerde de yaygınlaştıracağız. Müşteri teknolojisine yatırım yapıldığında işbirlikleri kendiliğinden geliyor” dedi.
Dünyanın değiştiği ve eskiden dinozorlar devrinde otel, uçak satışlarına şirketlerin karar verdiği şekliyle yapıldığını belirten Fankhauser, “Hep şirket perspektifinden yola çıkar, kendi yaptığımızı satardık. Artık devir değişti. Müşteriden başlamamız ve müşteriyle sonlandırmamız gerekiyor. Müşterinin talep göstereceği ürünü ortaya koymamız gerekiyor, taleplerinin öne alınması gerekiyor” dedi.
BİR AVUÇ İNSAN HER SENE DÜNYAYI AĞIRLIYOR
Antalya turizminin yeni başarılara imza atacağından emin olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise şöyle konuştu:
“Bir avuç insan burada her sene dünyayı ağırlıyor ve en az hatayla yapıyorsunuz. Antalya otellerine her sene yazlığına, kendi memleketinde misafirliğe gider gibi Alman, Rus, Norveçli, İran, İsrailli turistler geliyorsa bunu yapan sizsiniz. Hepinizi alkışlıyorum.”
Antalya’nın turizmdeki başarısının görünürdeki isimlerin yanı sıra arka planda görünmeyen birçok ismin de katkısıyla elde edildiğini kaydeden Vali Muammer Türker, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yürüttüğü Yeşil Yıldız projesinde yeşil yıldız almaya hak kazanan 160 tesisten 83’ünün Antalya’da olduğunu söyledi.
TURİZM TÜRKİYE’NİN PETROLÜ
Açılış ardından düzenlenen ilk panelde konuşan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Antalya’da turizmin öneminden bahsederek, “Turizm Türkiye’nin petrolüdür. 800 milyar dolarlık gelirin yüzde 4.2’si turizmden. Türkiye dünyada 10’uncu sırada ve geliri 32 milyar dolar. Ekonomiye katkısı açısından ise dünyada dördüncü sırada. Yüzde 4’ün üzerinde katkıyla petrolü, gazı olmayan bir ülkede ekonomiye katkısı gayet net ortada. Sektörde çalışan sayısı 1 milyonu geçti ve 54 yan sektörü doğrudan- dolaylı destekliyor. 26 milyar dolarlık alım yapıyor sektörden. Eğer turizm olmasaydı Türkiye’nin cari açığı 45 milyar dolar yerine 75 milyar dolar olacaktı” dedi.
Açılışta konuşmacılara, Torosların simgesi teke heykelciği ile Döşemealtı halısı hediye edildi.

FOTOĞRAFLI