Mehmet ÇINAR- Levent YENİGÜN/ANTALYA, () - ANTALYA'da turizm sektöründeki düşüş oranı, Rusya'daki ekonomik kriz nedeniyle bu yılın ilk 5 ayında yüzde 10'a yükseldi. Oteller, Rusya ve Avrupa pazarındaki kaybın telafisi için iç pazara yönelik fiyatlarda yüzde 20'ye varan indirime gitti.
Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün, Antalya ve Gazipaşa havalimanlarından elde ettiği yabancı turist verilerine göre, 1 Ocak- 1 Haziran 2015 tarihleri arasında Antalya'ya gelen turist sayısı 2 milyon 628 bin kişi olarak kaydedildi. Geçen yılın aynı döneminde 2 milyon 920 bin turistin ağırlandığı kentte, geçen yıla göre düşüş oranı yüzde 10'a yükseldi.
İLK KEZ ÇİFT HANELİ DÜŞÜŞ
80'li yıllardan itibaren turizm sektöründe büyük gelişme gösteren ve 'turizmin başkenti' olarak anılmaya başlanan Antalya'da ilk kez bu yıl düşüş oranı çift haneli rakamlara yükseldi. Önceki yıllarda çift haneli büyüme gösteren sektörün bu yılki çift haneli düşüşündeki en büyük rolü ise Rusya oynadı. Rusya'daki ekonomik kriz nedeniyle geçen yıla göre turist sayısı 301 bin azalan Antalya'da bu rakamın 260 binini Ruslar oluşturdu.
MAYISTA YÜZDE 11.4 GERİLEME
Antalya'nın Mayıs ayı verilerine bakıldığında 2014 yılı Mayıs ayında 1 milyon 378 bin kişinin misafir edildiği kentte bu yıl aynı dönemde yüzde 11.4 oranında düşüş yaşanarak, rakam 1 milyon 222 bin kişiye düştü. Antalya'da, 1 Haziran günü ise turist rakamlarında geçen yılın aynı gününe oranla yüzde 35 oranında düşüş yaşandı. Hollanda, Danimarka, Norveç gibi önemli pazarlarda kayıp yaşanılan kentte oteller ise iç pazara yönelik fiyat indirimi başlattı.
260 BİN RUS GELMEDİ
İlk 5 aya bakıldığında geçen yıla göre yüzde 10 oranında düşüş yaşadıklarını belirten Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, bunun başlıca sebebinin Rusya'daki ekonomik kriz, Rus vatandaşlarının yurtdışına çıkan kişi sayısının azalmasından kaynaklı olduğunu söyledi. İlk ay verilerine göre geçen yıla göre 300 bin kişi ekside olduklarını ve bunun 260 bininin de Rusya Federasyonu'ndan kaynaklandığını belirten Yusuf Hacısüleyman, "Bunu bir kriz olarak yorumlamıyoruz, çünkü beklenilen bir şeydi. Kriz denildiğinde hiç beklenmedik, anında olan bir şey olarak adlandırıyoruz. Bu trendin devam edeceğini biliyoruz ve buna göre hem konaklama sektörü hem de buna bağlı çalışan 52 diğer sektör önlemlerini alarak yaşamak durumundayız. Bu yıl böyle geçecek" dedi.
ÖNÜMÜZDEKİ YIL DA İYİLEŞME BEKLENTİSİ YOK
Bu düşüşe karşın Türkiye olarak ilave her bir misafiri alabilmek için çabaladıklarını anlatan Hacısüleyman, "Hem turizm politikası gereği hem ülke gelirimizi artırmak için. Diğer pazarlardan da gelebilecek kimseleri almak için uğraşıyoruz ve uğraşımız devam ediyor. Belki önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin turizm stratejisi belirlerken hem yatak hem de turizm bölgelerinin gelişiminde biraz daha dikkatli seyir almak lazım. Ana pazarlardan biri olan Rusya Federasyonu'nda önümüzdeki yılda bir iyileşme beklentisi olmadığını kendi ekonomist ve hükümetleri de söylüyor. Dolayısıyla elimizdeki yatağı, odaları nasıl daha rantabl değerlendirebiliriz ona bakmamız gerekiyor" dedi.
İÇ PAZARA CAZİP FİYAT
300 bin kişilik eksinin daha fazla artmaması için büyük çaba sarfedildiğini söyleyen AKTOB Başkanı, tanıtım çalışmalarına ağırlık verildiğini, fiyatların daha cazip oluşturulduğunu dile getirdi. Hacısüleyman, "Bu yıl iç pazarda oldukça cazip fiyatlar var. Belki bundan da yararlanmak için iyi bir sebep olmuş olacak" dedi.
Rusya pazarında geçen yıla göre turist sayısında yüzde 30, yani 900 bin- 1 milyona yakın düşüş tahmin ettiklerini açıklayan Hacısüleyman, ekonomik karşılığını da 2 milyar dolar civarında gelir kaybı olarak gösterdi.
'ERKEN REZERVASYON TAMAMEN ORTADAN KALKTI'
Ulusoy Kemer Holiday Club Otel Genel Müdürü ve Kemer Yöresi Tanıtım Vakfı (KETAV) Başkanı Volkan Yorulmaz da sektördeki düşüşe dikkati çekti. Yorulmaz, oteller fiyat indirimine gitmesine rağmen krizin devam ettiğini, erken rezervasyonun neredeyse tamamen ortadan kalkarak bölgedeki tesislerin son dakika rezervasyonlarına endeksli çalıştığını söyledi. Volkan Yorulmaz, şöyle konuştu:
"Hepimizin bildiği gibi Antalya'da ciddi kriz var. Özellikle Rus pazarının yüzde 25 civarında küçülmesiyle bu kriz Rus pazarına bağlı birçok tesiste ciddi anlamda sıkıntı yaşatıyor. Diğer pazarlara yönelmeler başladı. Bilhassa iç pazar ve Avrupa'ya. Bugüne kadar Avrupa pazarında yer almamış otellerin bir anda Avrupa pazarına girip oradan bir pay alması çok kolay değil. Bunu yapabilmek için de birçok tesis ciddi indirimlere gitti. Bireysel olarak kendi tesisimiz olmasa da bölgede ciddi problemler var. Günü kurtarmaya çalışan, geçmiş yıllarda ve hep anlık yaşayan tesisler maalesef bugün bu sorunu daha çok yaşıyor. Fiyat vermiş olmalarına rağmen dolamıyorlar. Herkes fiyat indirimine gittiği için, kaliteli hizmet vermeye çalışan, hakkını vermeye çalışan, maliyetler manasında bu oteller daha çok dolmaya başladı. Çünkü zaten herkes fiyat indirdi. Dolayısıyla da burada kaliteli iş yapmak isteyen ve misafir memnuniyetine odaklı çalışan tesisler, bu sene avantajlı duruma geldi."

FOTOĞRAFLI