ANTALYA Ticaret Borsası'nın (ATB) bu yıl 6'ncısını düzenlediği Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) açıldı.
Fuarın ilk günü 'Coğrafi İşaretli Ürünler' standında yapılan toplantıya katılan Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, coğrafi işaretli ürünlerin potansiyelinin ülkemizde son derece yüksek olduğunu, sayısının da 2 bin 500'e kadar ulaştığını söyledi.
Coğrafi işaretli ürünlerin ülke kalkınmasındaki önemine değinen Prof. Dr. Tekelioğlu, 1995 yılında çıkarılan kararnameye göre coğrafi işaret almış 183 ürün olduğunu, bunların 122'sinin tarım ve gıda ürünü olduğunu kaydetti.
Bu ürünlerin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Tekelioğlu, “Bu da devletin yapacağı bir şey. Ama 20 yıldır devlet ne yazık ki yasasını bile çıkartabilmiş değil. Sivil inisiyatif Türkiye'de son derece etkili. En başta da uygulama açısından Antalya Ticaret Borsası geliyor. YÖREX ile tüketiciyi yöresel ürünlerle buluşturuyor. İkinci inisiyatifse Metro. Kendi sosyal sorumluluk anlayışı içinde coğrafi işaretli ürünlerimize sahip çıkıyor" diye konuştu.
Metro Toptancı Market'in Taze Ürünler Satın Alma Grup Müdürü Ayşin Işıkgece de 2013- 2014 döneminde toplam 8 bin ton coğrafi işaretli ürün ihraç ettiklerini söyledi. Işıkgece, coğrafi işaretli ürünlere nasıl ticari değer kazandırdıklarını da anlattı.

FOTOĞRAFLI