İskender ZENGİN/ANDIRIN (Kahramanmaraş), () - KAHRAMANMARAŞ'ın Andırın İlçesi'nde, defne hasadının başlamasıyla birlikte onlarca aile hummalı çalışma içerisine girdi. Toplanan ve kurutularak ihracatı yapılan defneyi kilosu 30 kuruştan toplayan ilçe sakinleri de gelir elde etmenin mutluluğunu yaşıyor.
Defne potansiyeli açısından önemli bir yere sahip olan Kahramanmaraş’ın Andırın İlçesi'nde, Ağustos ayında başlanan defne hasadında 4 bin ton üretim bekleniyor. Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmalar sonucunda, daha çok baharat, kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılan defneden gelir elde eden ilçe sakinlerinin de yüzü gülmeye başladı.
Hasadın başlaması yöre sakinleri, dağlardan kilosu 30 kuruşa topladıkları defneyi, kurutarak ihracat için dünyanın farklı ülkelerine gönderen tüccarlara satarak milli ekonomiye ve kendi ekonomilerine katkı sağlıyor. Geçmişte iş bulmak için doğduğu toprakları terk eden insanların yaşadığı bir yer olan mahallelerinin bugünlerde herkesin gelir sahibi olduğunu anlatan Alınoluk Mahallesi Muhtarı Cemal Topal, "İlçe genelinde 4 bin ton civarında defne hasadı yapılıyor ve bu bizler için önemli bir gelir kapısı oldu. İnsanlar topladıkları defnenin kilosunu 30 kuruştan satıyor. Bir aile günlük ortalama olarak nüfusuna göre 300 kilo ile 1 ton arasında defne topluyor. İnsanlarımız daha önceleri çalışmak için başka illere gidiyordu ancak defne hasadı başladıktan sonra köye dönüş başladı. Ormanlarımızın sıklık bakımı açısından da büyük önem taşıyan defneyi insanlarımız artık yeşil altın olarak görüyor" dedi.
Çocuk ve torunlarıyla birlikte defne toplayan 75 yaşındaki Hasan Gişi ise aile olarak günde 400 kilo defne topladıklarını ve 2-3 ay süren defne hasadı döneminde her ailenin en az 5-6 bin lira gelir elde ettiğini kaydetti.

FOTOĞRAFLI