Nedim KOVAN/ ORDU, ()– ORDU Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, yılbaşı öncesi fındık fiyatının alıcılar tarafından serbest piyasada düşürüldüğünü iddia ederek, “Fiyat yükselirken borsa fiyatı 13 TL’den 12 TL’ye kadar indi. Avrupa’da ve alıcıların elinde stok kalmadı. Bu fındığın fiyatını aşağıya çekerek üreticiyi panikletip elindeki fındığı almanın peşindeler. Üretici dirensin fiyat 20 TL’ye çıkacak” dedi.
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, 1 Kasım seçimlerinden sonra Ordu Ticaret Borsası talebasında yüzde 50 randımanlı kabuklu fındığın 13 TL’ye kadar yükseldiğini, serbest piyasada fiyatların yükselmeye devam etmesiyle Borsa fiyatının bugünlerde 12 TL’ye kadar gerilemesini eleştirdi. Fiyatların ihracatçılar ve alıcıların yapmış olduğu toplantılardan sonra azalmaya başlamasına tepki gösteren Uğur Cörüt, üreticinin direnmesi halinde Mart-Nisan aylarında serbest piyasada 20 TL’ye çıkacağını iddia etti. 
Yılbaşı yaklaşırken fiyatların düşmesiyle üreticinin panikletilmeye çalışıldığını da ileri süren Cörüt şöyle konuştu:
"Hasat açıldıktan sonra borsada fiyat 13 TL’ye kadar yükseldi. Bu yükseliş arefesinde fındık alıcıları, ihracatçılar birkaç toplantı yaptılar. Bu toplantıdan sonra fındık fiyatını aşağı çekmeye başladılar. Fiyat birden bire tepetaklak inmeye başladı. Çünkü fındık üzerinde bir oyun var, bu oyuna üreticilerimiz gelmesin. Tamamen fındığın fiyatını aşağıya çekerek üreticimizin elinde kalan yüzde 50-60 civarında fındık var. Elinde fındık olan üreticilerimiz piyasaya borcu olmayan üreticiler olduğu için şuanda direniyorlar. Bu fındığın fiyatını aşağıya çekerek üreticiyi panikletip elindeki fındığı almanın peşindeler. O yüzden üreticilerimiz bu oyuna gelmesinler, fındık alıcılarına kanmasınlar. Fındık fiyatı yükselecek bu geçici bir süreçtir. Avrupa’da stok yok, fındık alıcılarının elinde de stok kalmadı, stoklar tamamen eridi. Üreticimizin elindeki fındığı oyun yaparak fiyatı aşağı çekecekler. Hatta Mart-Nisan aylarına doğru fındık fiyatları 20 TL’yi bulacaktır diye düşünüyorum.”
FINDIK REKOLTESİ GELECEK YILDA DÜŞÜK OLACAKTIR
Geçen yıl Ordu’da zirai don meydana geldiğini, bunun sonunda fındık rekoltesinin düşük olduğunu ve stoklarında bu şekilde eridiğini vurgulayan Cörüt, “Bu yıl da stoklarda fındık yok. Avrupa’da da stok yok. Çikolata üreticilerinde stok yok. Görüldüğü üzere önümüzdeki mevsim fındığın olup olmayacağı bu yıldan belli. Fındık ağaçlarında çünkü püsküllenme yok. Bu yıl fındık rekoltesi henüz belli değil çünkü sezon devam ediyor. Fındık rekoltesi gelecek yılda düşük olacaktır. O nedenle üreticilerimiz çok dikkatli olmalılar. Paniğe kapılıp ellerindeki fındığı piyasaya indirmesinler. Geçen yıl fiyat 22 TL’yi buldu, bu yılda Mart-Nisan aylarında ona yakın fiyat olacağına inanıyoruz. Üreticilerimiz fındığını pazara indirmesinler hatta ve hatta hiç satmasınlar” dedi.
Ordu Ticaret Borsası’nda yüzde 50 randımanlı kabuklu fındık ise 12 TL’den işlem görüyor.

 
FOTOĞRAFLI