KOÇ Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Türkiye ekonomisinin yüzde 9’unu, ihracatının yüzde 10’unu, devletin toplam vergi gelirlerinin yüzde 9,4’ünü teşkil etiklerini belirterek, “Türkiye ekonomisinin gelişmesi, refahı, bölgesinin lideri olması ve dünyadaki global ekonomisinin önemli bir oyuncu olmasının dışında bir hedef ve arzumuz söz konusu değil” dedi.

KOÇ Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Koç Topluluğu’nun kurulduğu günden itibaren uzun vadeli bir bakış açısı ile yatırımlarını gerçekleştirirken, Türkiye için yarattığı katma değeri sürekli artırmayı hedeflediğini kaydetti. Türkiye ekonomisinin gelişmesi, refahı, bölgesinin lideri olması ve dünyadaki global ekonomisinin önemli bir oyuncu olmasının dışında bir hedef ve arzularının söz konusu olmadığını kaydeden Koç, 60 milyon liralık yatırımla İstanbul Sancaktepe’de inşa edilecek Ford Otosan Mühendislik Merkezi’nin açılış töreninde şu mesajları verdi:

AR-GE’YE 2.7 MİLYAR

“Bu hedefle topluluğun faaliyet gösterdiği bütün alanlarda inovasyon, teknoloji ve Ar-Ge’ye önem veriyoruz. Türkiye’nin en çok Ar-Ge harcamasını yapan Topluluğumuzun son 5 yıldaki harcaması toplam 2,7 milyar lira seviyesindedir. Koç Topluluğu bünyesinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmış 14 Ar-Ge merkezi bulunmaktadır. Ülkemizin ortalama Ar-Ge harcamalarının net ciroya oranı yüzde 0,9 iken, Koç Topluluğu’nda bu rakam yüzde 1,73 ile uluslararası standartlara yakın seviyelerdedir. Hükümetimizin Ar-Ge’ye verdiği önem bizler için en büyük motivasyon kaynağı olmuştur.”

VERGİLERİN YÜZDE 9.4’Ü

Koç, Türkiye ekonomisinin yüzde 9’unu, ihracatının yüzde 10’unu, devletin toplam vergi gelirlerinin yüzde 9,4’ünü teşkil eden Koç Topluluğu’nun Türkiye’nin özel sektör Ar-Ge harcamasındaki payının yüzde 10 seviyesinde bulunduğunu anlattı. Ali Koç, “Türkiye’nin ekonomisinin gelişmesi, refahı, bölgesinin lideri olması ve dünyadaki global ekonomisinin önemli bir oyuncu olmasının dışında bir hedefimiz ve arzumuzun olması söz konusu değildir” diyerek şunları söyledi:

5 KITADA 70 ÜLKEYE

“Türkiye’nin otomotiv sektörünün ilk Ar-Ge çalışmalarını Ford Otosan başlatmıştı. Ford Otosan, dünyanın en prestijli organizasyonlarından ödüller alan araç ve motorlar üretmekle kalmayıp, Ford dünyasında da üçüncü büyük Ar-Ge merkezi olarak büyük öneme sahiptir. Bu da Türk mühendisliği ve işçiliğinin ne kadar ilerlediğinin bir göstergesidir. Ford Otosan’ın mühendisliğini yaptığı ve ürettiği araçlar 5 kıtada 70 ülkeye ihraç edilmektedir.”

Mühendislik ihraç edeceğiz

Koç, 1959 yılında lisans alarak başladıkları otomotiv faaliyetlerine şimdi dünyada farklı şirketlere lisans vererek devam ettiklerini belirterek, “Ford Otosan, beyaz kağıda çizilen bir ürünü üretim aşamasına taşıyabilecek mühendislik gücüne sahiptir. Bununla da kalmayıp şirketimiz mühendislik hizmetlerimizi ihraç edecek konuma gelmiştir” dedi. Çin gibi dünyanın en büyük kamyon pazarına, gerçekleştirdikleri lisans anlaşmasıyla Ford Otosan mühendisleri tarafından üretilen motorların Çin’deki GMC firmasının kamyonlarına kullandırılacağını dile getiren Koç, Ford Otosan’ın geçen yıl itibariyle cirosunun yüzde 2,63’ünü Ar-Ge yatırımlarına ayırdığını, Türkiye’nin 2023 hedefini 10 yıl önceden yakaladığını söyledi.

Türkiye’nin en büyük Ar-Ge üssü olacak

Ford Otosan, Gebze’deki Ar-Ge’sini Sancaktepe’deki şirket merkezine taşıyor. Ford’un dünyadaki en büyük 3’üncü Ar-Ge merkezi olan Ford Otosan, Türkiye’de bir ilke daha imza atarak 1.300 mühendisini aynı çatı altına toplayacak yeni mühendislik merkezinin temelini attı. 60 milyon liralık yatırımla inşa edilecek Ford Otosan Mühendislik Merkezi, Türkiye’nin özel sektördeki en büyük Ar-Ge üssü olacak. Tesis, 2014’ün ilk çeyreğinde hizmete girecek. Ar-Ge merkezinde Türk mühendisler Ford dünyası için yeni projeler üzerinde çalışacak, yeni araçlar, yeni motor teknolojileri geliştirecek.

Beyin göçü terse döndü

FORD Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Ford Otosan’da 1.240 Ar-Ge mühendisinin çalıştığını, 2013 yılı sonunda bu rakamın 1.300’e, 2014 sonunda 1.400’e ulaşmasını hedeflediklerini belirtti. Yenigün, şunları anlattı: “Temelini attığımız bu binada 1300 mühendisimizin tamamı Ar-Ge odaklı olarak çalışmalarını sürdürecek. Geleceğimiz için çalışan Ar-Ge mühendislerimizin yanı sıra bugünümüz için çalışan 500’den fazla mühendisimiz var. Bu rakam toplamda 1.780 mühendise ulaşıyor. Buradan yeni mezun mühendislerimize sizlerin vasıtasıyla mesaj vermek istiyorum. Ford Otosan olarak Türkiye’den dünyaya beyin göçünü tersine çeviriyoruz. Sadece Türk mühendisler değil, dünyanın pek çok yerinden yabancı mühendisler Ford Otosan Ar-Ge bölümünde çalışmak için bize başvurularda bulunuyor. Ford’un ihtiyaç duyduğu global mühendislik için çalışıyoruz.”