İSTANBUL, 24 Ekim () - Toplam aktifleri dokuz aylık dönemde yüzde 10 yükselen  Akbank'ın bu dönemdeki netk kârı 2.42 milyar lira olarak gerçekleşti.

Bankanın 2014 yılı ilk dokuz aylık finansal sonuçlarını değerlendiren Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, yılın ilk 9 ayında 3 milyar 102 milyon lira brüt kâr elde ettiklerine işaret ederek, "Brüt kârı üzerinden 686 milyon lira vergi karşılığı ayıran bankamızınkonsolide net kârı 2 milyar 416 milyon lira oldu" dedi.

"Akbank olarak bu dönemde geçtiğimiz yılsonuna kıyasla aktiflerimizi yaklaşık yüzde 10 büyüterek 214 milyar liranın üstüne çıkardık. Ayrıca aynı dönemde, nakdi ve gayrinakdi kredilerimizle ekonomimizin büyümesine sağladığımız desteği yüzde 11’in üstünde bir büyümeyle 165 milyar liranın üstüne yükselttik" dedi.

Binbaşgil, Türkiye’nin yatırım, üretim ve ihracat odaklı bir büyüme modeline odaklandığını vurgulayarak, "KOBİ’lere ayrı bir önem veriyoruz. Orta, küçük, mikro ölçekli işletmeler ve Kurumsal kredilerimiz yoluyla reel sektöre sağladığımız desteği 91 milyar lira’si nakdi kredi olmak üzere toplamda 122 milyar liranın üstüne çıkardık" dedi.

Büyürken finansal sorumluluklarını koruduklarının altını çizen Binbaşgil, makro ihtiyati tedbirlere paralel reel sektöre yönelik kredilerin bireysel kredilere oranla çok daha iyi geliştiğini, kredi kartları kredilerinde ise planlı bir küçülme gerçekleştiğini söyledi.

Akbank’ın sektördeki en düşük takipteki kredi oranlarından birine sahip olduğunu vurgulayan Binbaşgil, "3. çeyrek sonu itibarıyla takipteki kredi oranımız yüzde 1.7 seviyesinde bulunuyor" dedi. Takipteki kredi karşılıklarına da değinen Binbaşgil, Akbank’ın genel kredi karşılıkları da dikkate alındığında takipteki kredilere yüzde 181 karşılık ayırdığının altını çizdi.

Tasarruf bilincini tabana yaymaya yönelik çalışmalarının bankanın mevduatına olumlu yansımasından memnuniyet duyduklarını söyleyen Binbaşgil, "Mevduat Birikim hesapları ile her ay yaklaşık 200 bin müşterimiz Akbank’ta düzenli birikim yapıyor. Toplam mevduatımız yüzde 8’in üstünde bir büyümeyleyaklaşık 122milyar lira’yeyükseldi" dedi ve şöyle devam etti:

"Mart ayında yaklaşık 1.4 milyar dolarlık yılın ilk sendikasyon kredisini aldık. Bunun yanında, Haziran ve Temmuz’dayaklaşık 1.3 milyar dolar tutarında seküritizasyon işlemini de gerçekleştirdik. Son olarak geçtiğimiz Ağustos’ta 1.5 milyar dolar büyüklüğündeki sendikasyon işlemimizi tamamladık."