DENİZLİ Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçen hafta açıkladığı Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısı'nın Korunması Programı'nın iş çevrelerinde tedirginliğe neden olduğunu açıkladı. Keçeci, kadın istihdamının yoğun olduğu Denizli'de işadamlarının kaygılı olduğunu, programın kısa vadede sektörleri, uzun vadede kadın istihdamını olumsuz etkileyeceğini söyledi.
Geçen hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı programda annelik izninin bitiminden sonra ilk çocuk için iki ay, ikinci çocuk için dört ay, üçüncü ve sonraki çocuk için 6 ay yarı zamanlı çalışma imkanı getirilmesinin, çocuk 5.5 yaşına gelene kadar annelere 30 saat kısmi çalışma hakkı getirilmesinin öngörüldüğünü söyleyen Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, programın istihdamının yarısı kadınlardan oluşan tekstil sektörünü olumsuz etkileyeceğini söyledi.
Kadın çalışanlara sağlanacak hakların özellikle tekstil sektörünü etkileyeceğine dikkati çeken Keçeci, "Kadın istihdamı sadece Denizli'nin değil ülkemizin gelişimi için oldukça önemli bir olgudur. Denizli kadın istihdamında Türkiye'nin en önde giden şehirlerinden olmasına rağmen, bizdeki oranlar dahi OECD ortalamasının hala çok altında kalmaktadır. Denizli Sanayi Odası olarak kadın istihdamına ayrı bir önem veriyoruz ve bu konuda sürekli çalışmalar yapıyoruz. Başbakanımız tarafından açıklanan program uygulamaya geçirilirse, kısa vadede tekstil başta olmak üzere tüm sektörlere ve uzun vadede de kadın istihdamına olumsuz etkisi olur. Çünkü sanayide, üretimde devamlılık esastır. Bu devamlılığı riske atmaktansa işverenler erkek çalışan istihdamına yönelirler ve uzun vadede kadın istihdam oranı hızla aşağı düşer" dedi.

Keçeci, programda çalışılmayan saatler için devletin belirli bir ödeme yapmasının sorunu çözmeyeceğini vurgulayarak, "Her ne kadar devletin çalışılmayan saatler için belirli bir ödeme yapması öngörülse de yetişmiş kalifiye bir elemanın işinden uzun süre ayrı kalması veya kısmi zamanlı çalışması, nitelikli eleman bulmakta zorlanan sanayicilerimiz için parayla ölçülemeyecek bir yük oluşturacaktır. Bu defa da kadınların niteliksiz işlerde istihdamı gibi bir sonuçla karşı karşıya kalırız ki bu durum da ülkemizin gelişmesi için yeterli olmayacaktır. Kadın çalışanlara verilen bu haklar kadın girişimcilerimizin de hevesini kıracak niteliktedir. Denizli iş dünyası olarak düzenleme yapılmadan daha detaylı bir çalışma yapılması gerektiği kanaatindeyiz" diye konuştu.