ZİRAAT Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Türkiye'de buğday üretiminin yüzde 4-5'lik kısmını karşılayan Adana'da bu yıl yüzde 30 verim kaybı yaşandığını söyledi.
Hasat dönemi tamamlanan Adana'da ortalama buğday rekoltesinin 720 bin ton olduğunu belirten Semih Karademir, kuraklık nedeniyle yaşanan yüzde 30'luk verim kaybı yüzünden rekoltenin 500 bin ton civarında kaldığını anlattı.
Buğday üretim maliyetinin 1 kiloda 85 kuruşu bulduğunu kaydeden Karademir, "Kentimizde ara yağışlar olsa da zamanı ve şiddeti nedeniyle buğday için beklenen olumlu etki yaşanmadı. Türkiye'de erkenci bölge olmasından dolayı piyasayı belirleyen Adana'da rekoltenin düşük olmasından dolayı gelişmeler Türkiye genelinde de çiftçinin istediği gibi gerçekleşmedi" dedi.
'BORÇLAR ERTELENMELİ'
Rekoltenin düşük çıkmasından dolayı üreticileri kötü günlerin beklediğini ifade eden Karademir, şunları söyledi:
"Üreticilerin zor duruma düştüğü anda çıkış yolu yakalayabilmesi için destekleme primlerinin gözden geçirilmesi gerekir. Güvenli yarınlar için ithal edilen değil, üretilen buğdaya sahip çıkmaya davet ediyoruz. Bununla birlikte zarar eden çiftçilerin kredi borçlarının da ertelenmesini istiyoruz."

FOTOĞRAFLI