Akif ÖZDEMİR/ADANA, () - ADANA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, üretimin artırılabilmesi için bazı tarım ürünlerde havza modeline geçilmesi, tarımsal desteklemelerin de stratejik ürünler üzerinden verilmesini istedi.
ATB'nin tarım ürünlerinde dışa bağımlılığın azaltılması yönünde çalışmalar yaptığını açıklayan Borsa Başkanı Şahin Bilgiç, bölgesel anlamda stratejik ürünlere daha fazla önem verilmesini istedi. Yıllardan beri hükümetin tarımsal desteklemelerde bulunduğunu vurgulayan Bilgiç, "Bazı ürünlerde havza modeline geçilmesi gerekiyor. Bu model aslında uygulama alanı bulduğu taktirde her havzada hangi ürün daha stratejik daha iyi yetişiyorsa, desteklerin ona göre verilmesi lazım. Örneğin Konya'da üretim olarak buğday yerine mısır ekilmeye başladı. Desteklemeler İç Anadolu'da mısırın verimi yüksek olacaksa oralarda 4 kuruş yerine 6 kuruşa çıkarılabilir. Bölgemizin stratejik ürünü olan pamukta 65 kuruş olan prim, 90 kuruş olabilmelidir. Bunlar üretimi arttırabilir. Şu anda soyadaki prim 50 kuruş, bu 80 kuruşa çıkabilir. O zaman soya üretimi daha fazla olabilir. Bölgemize ciddi bir katkı olarak dönebilir. Bunlar neyi getirir Türkiye'deki bazı ürünlerde yetiştirebildiğimiz ürünlerde dışa bağımlılığı azaltır ki bu bizim dengelerimizi de bozmaz" dedi.
'ÇİFTÇİNİN ÜRETEBİLEĞİNİ DIŞARDAN ALMAMALIYIZ'
Çukurova'nın her çeşit ürünü yetiştirebilen, bölgenin güçlü tarım topraklarına sahip olduğunun altını çizen Bilgiç, şöyle konuştu:
"Şu an biz üreticimizin gözünün kestiği üretebileceği ürünleri dışarıdan almamız yazık. Yani tarımla alakalı verimli topraklar burada, Çukurova her ürünün yetiştiği bir bölge. Yine Ege ve Akdeniz bölgesinin tamamı ve Türkiye'nin çok yerinde toprak iyi işlendiği zaman nankör değil. Toprak veriyor üreticiye, onun için bunu destekleyecek argümanları da arkasından geliştirmemiz lazım. Bunun için hükümetimizin destekleme politikalarına devam ederek kademeli olarak yükseltmesi, bölge için stratejik ürün olarak gördüğümüz pamuk, soya, ayçiçeği gibi yağlı tohumlarda dışa bağımlılığımızı azaltacağına inanıyorum."