Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ADANA'da bir bankanın il merkezi ve bazı merkez ilçelerindeki 10 dolayında şubesinin önlerinin, dün sabah Büyükşehir Belediyesi'ne ait iş makineleri tarafından kazılması ile ilgili banka tarafından açıklama yapıldı. Karakol yapılmak istenirken binanın sahibi olan bankanın yıkım yapmasına tepki olarak belediyenin kazı yaptığı iddia edilirken, banka yetkilileri yıkımın deprem yönetmeliğine aykırılık nedeniyle hukuki gerekçe ile yıkıldığını belirtti. Dün açılan çukurlar ise bugün kapatıldı.
Fevzipaşa Mahallesi'ndeki Güney Sanayi Tekstil Fabrikası bankaya geçtikten sonra kentsel dönüşüm uygulaması yapılırken, buradaki bir bina Valilik tarafından kamulaştırılarak polis karakolu olması için hazırlıkları yapıldı, ilgili Seyhan Belediye Meclisi de bu konuda olumlu karar aldı. Önceki gün ise 2012'de yıkım kararı alınmış olan bu binanın yıkılmakta olduğu görülünce, Seyhan Belediyesi ekipleri müdahale edip, 'güvenlik önlemi alınmadığı' gerekçesi ile yıkımı durdurdu. Dün sabah ise Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) ekipleri tarafından toplam 28 şubesinin bulunduğu bankanın birçok şubesinin önünde iş makineleriyle kazı çalışması başlatıldı.
Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar dün yaptığı açıklamada, "Sözkonusu binayı karakol yapmak üzere tahsisini bankadan istedik, karşılığında başka bir yer tahsis edebileceğimizi bildirdik. Prosedürler devam ederken bina yıktırılınca güvenlik önlemi alınmadığı görülerek durdurduk. Hukuki olarak yıkım hakları var ama uygun değil. Banka önlerindeki durumu bilmiyorum, böyle birşey varsa yanlış olur" demişti.
Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada ise 15 ilçede günde ortalama 300 noktada hizmet verdiklerini, gün itibariyle ekiplerinin 77’si içme suyu 130’u da kanalizasyon çalışması olmak üzere 207 noktada çalışma yapıldığı belirtilmişti.
BANKADAN AÇIKLAMA
Bankanın Genel Müdürlüğü Kurumsal İletişim yetkilileri de dün konunun araştırıldığını, bir değerlendirme yapıldıktan sonra görüş bildirileceğini belirtmişti. Bankadan konuyla ilgili bugün yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Seyhan ilçesindeki, mülkiyeti Bankamıza ait, Güney Sanayi Tekstil Fabrikası'nın eski idari binasında Bankamız tarafından kaçak bir şekilde yıkım yapıldığı yönünde iddialar yer almıştır.
Bankamız alacaklarından ötürü edinilmiş olan eski, metruk ve güncel deprem yönetmeliği koşullarını sağlamaması nedeniyle can güvenliğini tehdit eden söz konusu binanın yıktırılmasının uygun olacağı düşünülmüş, binanın bir duvarının geçen yıl bir aracın üzerine yıkılması ve bir bölümünün yolu işgal etmesi de yıkım kararının uygulanmasında etkili olmuştur.
Yasal mevzuat ve prosedürler çerçevesinde, Bankamızca gerekli resmi izinler alınarak binanın yıkımına başlanmış olup, haberlerde sözü edildiği gibi Bankamıza iletilmiş bir kamulaştırma talebi bulunmamaktadır. Buna rağmen, Seyhan Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğü ekipleri kaçak olduğu iddiasıyla yıkım işlemini durdurmuştur. Bu olaylardan hemen sonraki ilk işgünü olan 17 Temmuz, Pazartesi günü mesai başlamadan önce, Adana Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ASKİ ekiplerince eş zamanlı olarak Adana ve bazı ilçelerindeki 13 şubemizin önünün müşterilerimizin şubelerimize girmesini engelleyecek şekilde kazıldığı görülmüştür. Tüm çabalarımıza rağmen, birdenbire ve herhangi bir tebligat yapılmaksızın gerçekleştirilen bu kazıların arkasındaki gerekçeye ilişkin bilgi edinilememiştir. Bugün itibarıyla, müşterilerimizin bahsi geçen şubelerimize erişimini ve hizmet almalarını sağlayıcı bütün tedbirler alınmış durumdadır.
Bankamız faaliyetlerini hukuka, yasal mevzuata, ahlaka ve milli değerlere uygun şekilde yerine getiren, her zaman kamunun yanında yer alan köklü bir kurumdur. Bu tür haber, iddia ve yorumlara itibar edilmemesini, konuyla ilgili değerlendirmelerimizin devam ettiğini, Bankamızın haklarının korunması için hukuki süreçler de dahil gerekli girişimlerde bulunulacağını kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız."
ÇUKURLAR KAPATILDI
Fevzipaşa Mahallesi'ndeki Güney Sanayi Tekstil Fabrikası bankaya geçtikten sonra kentsel dönüşüm uygulaması yapılırken, buradaki bir bina Valilik tarafından kamulaştırılarak polis karakolu olması için hazırlıkları yapıldı, ilgili Seyhan Belediye Meclisi de bu konuda olumlu karar aldı. Cumartesi günü de 2012'de yıkım kararı alınmış olan bu binanın yıkılmakta olduğu görülünce, Seyhan Belediyesi ekipleri müdahale edip, 'güvenlik önlemi alınmadığı' gerekçesi ile yıkımı durdurdu. Dün sabah ise Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) ekipleri tarafından toplam 28 şubesinin bulunduğu bankanın birçok şubesinin önünde iş makineleriyle kazı çalışması başlatılıp, bugün tekrar çukurlar dolduruldu.

FOTOĞRAFLI