İSTANBUL, 22 Ekim () - Avrupa Birliği'nin, dünya genelinde yüzde 4.8 olan Schengen Vizesi başvurularını red oranı, Türkiye vatandaşlarında yüzde 4.7 olarak belirlendi.

İkitsadi Kalkınma Vakfı'nın (İKV) Avrupa Komisyonu’nun kamuoyuna açıkladığı Türkiye ile vize Serbestliğine ilişkin Yol Haritasının Birinci Değerlendirme Raporu'ndan derlediği verilere göre, bu rakam 2013 yılı itibariyle Schengen Alanı’na dünya genelinde verilen yüzde 4.8'lik red oranıyla neredeyse aynı düzeyde bulunuyor.

Schengen Alanı’na girişlerine izin verilmeyen Türk vatandaşlarının sayısının da, son 3 yılda azalma eğiliminde olduğuna işaret edilen İKV derlemesinde, "AB üye ülkelerine yasadışı yollarla giriş yapan Türk vatandaşlarının sayısı, son 3 yılda  700 den 317'ye azalmış durumda" denildi ve şu bilgilere yer verildi:

"AB üye ülkelerinde yasadışı yollarla ikamet eden Türk vatandaşlarının sayısı son üç yılda azalma eğiliminde. Türkiye’den AB üye ülkelerine yapılan sığınma başvuruları sayısı son 6 yılda 7 bin 115'den 5 bin 625'e geriledi. Üye ülkeler tarafından, geri kabul kapsamında Türkiye’ye iade edilen sığınmacı sayısı, son 3 yılda neredeyse yarı yarıya azaldı. Yunanistan tarafından, Türkiye’ye iade talebinde bulunulan yasadışı göçmen sayısı son 3 yılda 18 bin 758'den 3 bin 413'e geriledi. Türkiye üzerinden AB üye ülkelerine giriş yapan yasadışı göçmen sayısı ise 3 yılda yarıya yakın azalma gösterdi."

"BAZI KRİTERLER TÜRKİYE TARAFINDAN KARŞILANMIYOR"
Geri kabul kapsamında Yunanistan tarafından Türkiye’ye iade edilmesi talep edilen yasadışı göçmenlerin Türkiye tarafından ret sayısı ise son 3 yılda 17 bin 206'dan 3 bin 79'a gerilemiş durumda ve Türkiye halen iade taleplerinin büyük bir bölümünü ret ediyor.

Türkiye üzerinden AB üye ülkelerine giriş yaparken sahte seyahat belgeleri ile yakalanan yasadışı göçmen sayısında ise artış sürüyor. Son 3 yılda bu rakam 629’dan 1.693’e çıkmış durumda. Bu da Türkiye’de sınır kontrol noktalarında denetimlerin sıklaştığının bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

İKV'nin değerlendirmesine göre, Birinci Değerlendirme Raporu, istatistiksel veriler kapsamında olumlu bir tablo çiziyor olsa da, Avrupa Komisyonu Türkiye ile Vize Serbestliğine ilişkin Yol Haritasında bazı kriterlerin Türkiye tarafından karşılanmadığının da altını çiziyor.

"MODERN SINIR YÖNETİMİNİN ETKİN BİR ŞEKİLDE UYGULANMASINI BEKLİYOR"
İKV, bu rakamlara göre, Aralık 2013 tarihinde imzalanan Geri Kabul Anlaşması’nın henüz uygulamaya geçmediğinin ifade edildiğnini belirterek şu değerlendirmelerde bulunuyor:

"Bu çerçevede Türkiye’den geri kabul yükümlülüklerini yerine getirmesi ve bu alanda üye ülkeler ile iyi düzeyde işbirliği sağlaması talep ediliyor. Geri kabul ile bağlantılı olarak Komisyon, Türkiye’de modern sınır yönetiminin etkin bir şekilde uygulanmasını bekliyor. Etkin bir sınır yönetimi olmadan geri kabul anlaşmasının uygulamasının zorlaşacağından hareketle Komisyon, tüm adımların Türkiye tarafından bir bütün olarak ele alınmasını istiyor. Bu çerçevede istatistiklerin ortaya koyduğu olumlu tabloya rağmen, Türkiye’nin önünde Kıbrıs sorunu ile ilgili hassasiyetler ve mülteci hakları ile ilgili Cenevre Sözleşmesine koyulan coğrafi çekincenin kaldırılması ile Türkiye’nin doğusundan gelecek iltica başvurularının artması gibi önemli ve kritik beklentiler bulunuyor."