İSTANBUL, 15 Eylül () - ABD Merkez Bankası'nın faiz artışına yaklaştığına ilişkin beklentilerle doların geçen hafta başlayan tırmanışı sürerken, Türkiye'de de faizler yükseldi. Doların güç kazanmasıyla zayıflayan altın sekiz ayın en düşük düzeyine geriledi.

Küresel piyasalarda güç kazanarak, euro karşısında 1.30 düzeyinin de altına inerek, 1.2957'den işlem gören dolar, Türkiye piyasalarında da güne 1.22 liranon üzerinde başladı. Sabah saatlerinde 1.2237 liraya kadar yükselen dolar, 1.2200 - 1.2210 lira düzeyinde hareket etmeye başladı.

Dolar karşısında zayıflayan euro, lira karşısında ise, parite etkisiyle 2.87 liranon da üzerine çıkarak, 2.9 liraya doğru hareket etti.

ABD'de faiz artışıyla küresel ekonomide yavaşlama olacağı öngörüleriyle, jeopolitik gerginliklere karşın petrol fiyatlarındaki düşüş hafta başında da sürdü. Brent ham petrolünün varil fiyatı, talepte zayıflama olasılığına karşılık küresel arzın artmasının da etkisiyle 97 doların altına gerileyerek iki yıldan uzun sürenin en düşük düzeyine geriledi. 

ABD'den faiz artışı gelebileceği endişeleri en çok altın fiyatlarını etkiledi. Sarı madenin onsu 1,225 dolara kadar gerileyerek, dokuz ayın en düşük düzeyine indi.