Gülseli Kenarlı / İstanbul, 2 Temmuz () - ABD Merkez Bankası'nın faiz artışına Eylül ayında başlaması planını destekleyen verilerinin etkisiyle dolar 2.70 liranın üzerine çıktı.

Piyasalarda dün 2.67 lira ile 2.69 lira dolayında hareket eden dolar, bugünkü işlemlere 2.69 liranın üzerinde başladı. Daha sonra 2.70 lira sınırını aşan dolar 2.7047 liraya kadar yükseldi.

Seçim öncesi 2.66 lira seviyesinde olan dolar, seçimlerin hemen ardından 2.8094 ile tarihi zirveyi test etmiş, geçen hafta başında 2.66 lira ile seçim öncesi düzeyine çekilmişti.

Avrupa para birimi euro ise Yunanistan'ın krizi Avrupa Birliği'nden çıkmadan bir şekilde sonuçlandırabileceği beklentisiyle yukarı yönlü hareket ederek 2.99 liraya yükseldi.

Borsa İstanbul Endeksi ise ABD'den bugün gelecek istihdam verileri beklentisiyle güne yüzde 0.11 düşüşle 81 bin 593 puandan başladı. Borsada düşüş daha sonra da devam etti ve kayıp yüzde 0.29'u buldu ve Endeks 81 bin 198 puana kadar düştü.

"Fed'in faiz artışını açık açık Eylül ayında yapacağı söyleniyor"
'nın sorularını yanıtlayan Egeli & CO Araştırma Strateji Direktörü Güldem Atabay Şanlı, Fed'in faiz artışını Eylül ayında yapacağının artık açık açık söylendiğine dikkat çekerek, "Son dönem gelen verilerin faiz artırımını desteklemesiyle dolar yükseliyor" dedi ve ekledi:

"Fed'in faiz artışını açık açık Eylül ayında yapacağı söyleniyor artık. Bunun etkisiyle dolar güçleniyor. Dünkü Meclis Başkanlığı seçiminin etkisi olsaydı dün piyasa bütün gün gergin olurdu. Bugün ABD'nin tarım dışı istihdam verileri beklentisi artışı destekliyor. Piyasa halen AK Parti-CHP ya da erken seçim ihtimalini bekliyor."

(Fotoğraflı)