Edip TEKİN / BURSA, () – ABD ve Almanya'dan ithal edilen lazer rezonatörünü, Bursa’daki Durmazlar ve Ermaksan firmaları da üretmeye başladı. Lazerle metal kesmekte kullanılan rezonatörler, şimdi Türkiye’de üretilerek ABD ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. 
Bursa Metal İşleme Teknolojileri Fuarı, Bursa Sac İşleme Teknolojileri Fuarı; Kalıp Avrasya; İş ve İşçi Güvenliği, Sağlığı ve Ekipmanları Fuarı ile Otomasyon Fuarı, Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde stand açan Bursa firmalarından Ermaksan ve Durmazlar yüzde 100 yerli imkanlarla üretilen lazer rezonatörünü (lazerle metal kesme teknolojisi) tanıttı. Bugüne kadar ithal edilen rezonatörü yerli imkanları kullanarak üreten firmalar, seri üretime geçerek Avrupa ülkelerine ihracata da başladı.
'CİDDİ TASARRUF VAR'
Rezonatörler yatırımlarının çok maliyetli olduğunu belirten Ermaksan AŞ Genel Müdürü Ahmet Özkayan şunları söyledi:
Bu rezonatörler ithal olarak Türkiye’ye geliyordu. Türkiye’nin bu konularda ileri teknoloji açığını Ermaksan olarak biz kapatmış olduk. Artık kendi yaptığımız lazer makinelerinde de kendi rezonatörlerimizi kullanıyoruz. İthal makinelere oranla ciddi bir tasarruf var. Rezonatörlerde seri üretime geçerek Amerika’ya Almanya, Fransa, İngiltere’ye bu makineyi satıyoruz."
DURMAZLAR DA ÜRETTİ
Bursa firması Durmazlar Makine de, Ar-Ge çalışmalarının ardından yazılımları, tasarımı ve modüler yapısı yerli olan 2 KW endüstriyelleşmiş yüksek güçlü fiber lazer rezonatörü üretti. Özellikle metal kesme işleme makineleri üreten ve bu alanda faaliyet gösteren firmalar, kesim ve kaynak işlemleri esnasında ihtiyaç duydukları lazer güce, yerli üretimle ulaşabilecek.
FOTOĞRAFLI