İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ömer Cihad Vardan, Avrupa Birliği (AB) ve ABD arasında imzalanması beklenen Transatlantik Ticaret ve Yatırımım Ortaklığı (TTYO) anlaşmasından en çok küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) etkileneceği uyarısında bulundu.

TTYO ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Vardan, "Avrupa Komisyonu, TTYO müzakerelerini daha şeffaf biçimde yürütme konusunda aldığı kararı hayata geçiriyor. Bu çerçevede ilk adım 7 Ocak tarihinde yasal metinlerle ilgili AB önerilerinin kamuoyuna açıklanmasıyla atıldı" dedi.

Söz konusu belgelerin kamuoyuyla paylaşılmasının Türkiye’yi de yakından ilgilendirdiğine işaret eden Vardan, Türkiye ekonomisinin TTYO’dan nasıl etkileneceğini incelemek, müzakerelerde uzlaşmaya varılan hususların Türk şirketlerine, KOBİ’lerine yansımasını doğru değerlendirebilmek açısından Komisyon tarafından açıklanan belgelerin son derece önemli olduğunun altını çizdi ve ekledi:

"Bugün AB’ye baktığımızda TTYO’dan doğrudan etkileneceklerin başında KOBİ’lerin geldiğini görüyoruz. Nitekim Komisyon bu gerçekten yola çıkarak KOBİ’lere yönelik bilgilendirme faaliyetleri başlatmış ve onlarla istişare kanallarını açmış durumda. Gümrük Birliği nedeniyle TTYO’dan doğrudan etkilenecek olan ülkemizde de KOBİ’lerimizin konuyla ilgili bilgilendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Böylece hâlihazırda AB ve ABD pazarlarına ihracat yapan KOBİ’lerimizin ve ihracatçı olma arzusunda olanların önünü açabiliriz."

Komisyon tarafından açıklanan metinlerin rekabet, gıda güvenliği, hayvan ve bitki sağlığı, gümrük tarifeleri, ticaretin önündeki teknik engeller, KOBİ’ler ve hükümetlerarası anlaşmazlıkların çözmü konularını kapsadığını vurgulayan Vardan, "Tüm belgelerde Komisyon, Avrupa vatandaşlarının, sanayisinin, sivil toplumunun ve KOBİ’lerinin çeşitli alanlardaki endişelerini gidermek üzere argümanlarını sıralıyor" diye ekledi.