Nedim KOVAN/ ORDU, () – ORDU Valisi İrfan Balkanlıoğlu, bir genelge yayınlayarak kentte 16 yaşından küçük çocukların fındık hasadında çalıştırılmasının yasaklandığını, yasağa uymayanlar hakkında Kabahatler Kanunu’nun 32’nci maddesi gereğince 219 TL idari para cezası uygulanacağını belirtti.
Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu tarafından yayınlanarak, İlçe Kaymakamlıkları, ilgili kurumlara gönderilen genelgede, 16 yaşından küçük çocukların fındık bahçelerinde çalıştırılmasının yasaklandığı belirtildi. 16 yaşından küçük çocukların çalıştırılması eyleminin, uluslararası sözleşme ve meri mevzuatta suç sayıldığına dikkat çeken Vali Balkanlıoğlu, “Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin TBMM’de kabulü ile iç hukukumuzun bir parçası haline gelmiştir. Çocukların ekonomik sömürüye, her türlü tehlikeli işler ile eğitimine, sağlığına zihinsel, ruhsal ve ahlaki gelişimine zararlı olacak şekilde çalıştırılmayacağını taahhüt etmiş bulunmaktayız. Küçükler ve kadınlar ile bedeni ve ruhi yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar’ ibaresi yer almaktadır. Tüm bunlar dikkate alındığında fındık toplama işinde 16 yaşından küçük çocukların çalışması suç teşkil etmektedir” dedi.
Fındık tarımında çalışan mevsimlik tarım işçilerinin kimliklerini ispatlayacak belgeleri beraberinde bulundurması gerektiğinin altını çizen Vali İrfan Balkanlıoğlu, 16 yaşından küçük çocukları çalıştıran, çalıştırdıkları işçilerin kimlik bilgilerini muhtarlıklar aracılığı ile en yakın güvenlik birimlerine bildirmeyen, bahçe sahibine ve bu çocukların velilerine her çocuk için 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32’nci maddesi gereğince 219 TL idari para cezası uygulanacağını da sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI