ZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversitesi'nde (BEÜ), üniversitelerin Türkçe Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezleri'nde eğitim gören yabancı uyruklu öğrenciler arasında 'Türkçe konuşma yarışması' düzenlendi.
1277'de Türkçe'yi korumak için ferman yayınlayarak Türkçe'ye büyük önem veren Karamanoğlu Mehmet Bey'i genç kuşaklara tanıtmak ve Türkiye'de öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencileri Türkçeyi iyi ve doğru konuşmaya özendirmek amacıyla bu yıl 11'incisi düzenlenen yarışmaya, 19 üniversiteden 35 yabancı öğrenci katıldı. Prof. Dr. Arif Amirov Salonu'ndaki yarışmanın jüri başkanlığını Atatürk Kültür, Dil Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş üstlendi.
Öğrenciler, birbirinden farklı konularda Türkçe sunum yaptı. Bazı öğrenciler, ülkelerinde yaşanan savaşın zorluklarını, bazıları da Türkiye’de yaşadıkları anılarını anlattı. Benin’den Türkiye’ye gelen Atatürk Üniversitesi öğrencisi Elvis Kuam Kuakuvi’nin, Afrika’da yaşanan açlığı anlatması izleyenleri duygulandırdı. Kuakuvi, açlıktan çocukların ölmediği, bir lokma ekmek için ölümün göze alınmadığı bir dünya istediğini söyledi.
Yarışma sonunda İzmir Katip Çelebi Üniversitesi öğrencisi Kenyalı Omar Ahmet 1'inci olarak 2 bin 500, 2'nci Gazi Üniversitesi öğrencisi Macaristanlı Dalma Kovacs bin 500, 3’üncü Kocaeli Üniversitesi öğrencisi Ugandalı Hassan Ali Bulafu da bin liralık ödüllerin sahibi oldu. Ayrıca dereceye giren öğrencilere plaket verildi.

FOTOĞRAFLI