Nurettin ARKAN/YALVAÇ (Isparta), () - ISPARTA'nın Yalvaç İlçesi'ne bağlı Kurusarı Köyü'nde taşımalı eğitim gören öğrencilerin okulunun değiştirilmesine tepki gösteren veliler, çocukları okula göndermeme kararı aldı. Veliler, sorunu çözmesi için başvurdukları milli eğitim müdürünün kendilerine, diğer öğrenci velilerinin bit, pireden şikayetçi olduğunu söylediğini öne sürdü. Milli Eğitim Müdürü Serdar Kaya ise iddiaları yalanladı.
Yalvaç'a yaklaşık 8 kilometre uzaklıktaki 80 hane ve 240 nüfuslu Kurusarı Köyü'nde oturan 15 ilköğretim öğrencisinin taşımalı eğitimle okuduğu okulu değiştirildi. Bir süredir ilçe merkezindeki İMKB İlk ve Ortaokulu'nda eğitim- öğretim gören öğrenciler buradan alınarak, Tokmacık Köyü İlk ve Ortaokulu'na verildi. Öğrencilerin başka okula verilmesine tepki gösteren veliler ise kararın geri alınması için çocukları okula göndermeme kararı aldı.
'KÖYLÜ VE ŞEHİRLİ AYRIMI YAPILDIĞINI KENDİSİ SÖYLEDİ'
Veliler adına açıklama yapan Yavuz Karakuş, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne giderek karara itiraz ettiklerini söyledi. Müdürlükten 'bakarız, ederiz' denilerek gönderildiklerini aktaran Karakuş, bir gelişme olmayınca birkaç veliyle birlikte İlçe Milli Eğitim Müdürü Serdar Kaya'ya başvurduklarını anlattı. Karakuş, "Diğer öğrenci velilerinin bit, pireden şikayetçi olduğunu söyledi bize. Okullarda köylü ve şehirli ayrımı yapıldığını kendisi söyledi. Bitli, pireli diye köyleri ilçeden boşalttılar" dedi.
SINIFLAR BİR ARADA
Çocuklarının herkes gibi iyi bir eğitim almasını istediklerini vurgulayan Karakuş, "Tokmacık Köyü'nde 4- 5 köyden gelen öğrenciler eğitim görüyor. Öğretmen sayısının yeterli olmadığı, 1 ve 2'nci sınıflarla 3 ve 4'üncü sınıfların bir arada eğitim gördüğü söyleniyor. Neden bizim çocuklarımız böyle bir eğitime tabi tutulmaya çalışılıyor?" diye konuştu.
'KİMSEDEN OLUMLU BİR YAKLAŞIM OLMADI'
Bu durum düzeltilinceye kadar çocukları okula göndermeme kararı aldıklarını kaydeden Karakuş, "Bakanlığa varıncaya kadar durumu bildirdik. Kimseden olumlu bir yaklaşım olmadı. Sonuç ne olursa olsun çocukları Tokmacık Köyü'ndeki okula göndermeyeceğiz" dedi. Öğrenciler de yeni okullarına gitmek istemediklerini belirterek, öğretmen ve arkadaşlarından ayrı kalmak istemediklerini aktardı.
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ İDDİALARI YALANLADI
İlçe Milli Eğitim Müdürü Serdar Kaya ise iddiaları yalanladı, kararın müfettiş raporları doğrultusunda İl Milli Eğitim Komisyonu kararı ile mayıs ayında alındığını söyledi. Müdür Kaya, "Bu Kurusarı Köyü'ne mahsus bir karar değil. İlçe merkezindeki okullarımızın kapasitesinin üzerine çıkması sonucu müfettiş raporları göz önüne alınarak İl Milli Eğitim Komisyonu tarafından alınmış bir karardır. Yalvaç'ta 36 köyümüz var ve bunlardan Altıkapı, Hisarardı ve İleği dışındaki tüm köyler grup yapılarak en yakındaki okullara kaydırılmıştır. Tokmacık Köyü'nde birleştirilmiş sınıf olduğu iddiası da asılsızdır. Zira taşımalı eğitim yapılan okullarda birleştirilmiş sınıf uygulaması yoktur" diye konuştu.
'VELİLERİMİZ DEVLETE KARŞI SUÇ İŞLİYOR'
Diğer öğrenci velilerinin bit, pireden şikayetçi olduğu söylemine ilişkin de açıklama yapan Müdür Kaya, şöyle dedi:
"Öğrencilerden bit, pire geldiği, bu nedenle de ilçe merkezinden alındığını ben söylemedim. Bizim için köydeki öğrenci ne ise şehirdeki öğrenci de aynıdır. Öğrenci velilerimiz devlete karşı şu anda suç işliyor. Protestoda bulunmak, basına bu konuyu yansıtarak baskı kurup bu karardan vazgeçirmeye çalıştıklarını düşünüyorum. Ancak bu benim inisiyatifimde değil. Ben komisyon kararı dururken bunu yapamam."

FOTOĞRAFLI