MALTEPE Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) ve Maltepe Üniversitesi tarafından düzenlenen “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlıkta Yeni Yaklaşımlar ve Uygulamalar” başlıklı sempozyum, alandaki tüm yenilikleri masaya yatırdı.

İki gün boyunca devam eden sempozyumun ev sahipliğini, Marmara Eğitim Köyü'nde bulunan Marma Otel İstanbul ve Maltepe Üniversitesi Kültür Merkezi yaptı. İlk gününde konuya ilişkin bir konferans ve iki ayrı oturum düzenlenen etkinliğin ikinci gününde ise öğretim üyeleriyle rehber ve psikolojik danışmanlar bir araya geldi ve sekiz çalıştay gerçekleştirildi. Maltepe İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü'nün de destek verdiği etkinliğe Maltepe ilçesinden ve çevre ilçelerden çok sayıda rehber ve psikolojik danışman katıldı. Yeni kuramsal yaklaşımlar ve uygulamaların ele alındığı etkinlikte düzenlenen çalıştaylarda, deneyimler de paylaşıldı. 

"REHBERLER AŞI GÖREVİ GÖRÜYOR"

Özellikle son zamanlarda farklı kültürlerden gelen insanlarla bir arada yaşamaya başlamanın yeni problemleri beraberinde getirdiğine dikkat çeken Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken şunları söyledi:

"Biz sorunları çözmek için varız. Çünkü ihtiyaçtan doğan problemleri çözmek durumundayız. Okullarda öğretmenlerin, eğitimcilerin yanı sıra rehber öğretmenler, psikolojik danışmanlar da var. Gençlerimize destek verilmesi, onların farkına varılması, değerli olduklarının anlaşılması ve bunun kendilerine hissettirilmesi, sınıf içi ortamda, toplumda ve aile ile olan bağlantıların kurulmasında çok önemli. Rehberler bu noktada bir bakıma aşı görevi görüyorlar. Yöneticilerle öğretmenler ve öğrenciler arasındaki ilişkilerde, öğrenci ile aile arasındaki ilişkilerde çok önemli bir rol üstleniyorlar. Bu bakımdan yenilikler çok önemli. Günümüzün sanal ortamında değişen, gelişen ilişkiler, eylemler konusunda uyanık olmamız lazım. Yeniliklerin peşine düşmemiz, yeni çözüm yolları bulmamız gerekiyor. Sadece kağıt üzerinde kalan uygulamalar değil, uygulamalardaki yansımaların üzerinde durmak ve elimizi her bakımdan taşın altına koymak gerekiyor."

Herkesin kendi kültürünü yaşadığı ortama taşıyacağını belirten Çotuksöken, "Burada en önemli nokta onları anlamaya çalışmak, ön yargılı olmamak, değer vermek ve yakından tanımaya çalışmak" dedi.

"TOPLUMDAKİ DEĞİŞİM OKULLARA DA YANSIYOR"      

Maltepe Üniversitesi Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Necdet Uygun ise şunları söyledi:

"Toplumdaki değişim okullara da yansıyor, okul sonuçta toplumsal yaşantının bir izdüşümü. Dolayısıyla dışarıdaki kargaşa, güvensizlik, gelecek kaygısı ve birçok şey öğrencilerdeki davranışsal durumu belirleyen etmenler arasında yer alıyor. Bu da okul yaşantısını, sınıf kontrolünü giderek daha karmaşık ve problemli hale getiriyor. Akademik becerilerin öğretimi yapılırken, öğrenci davranışlarının da istendik bir şekilde yönlendirilmesi gerekiyor. Bunun merkezinde duran kişiler de rehber öğretmenler ve psikolojik danışmanlar. Bu noktada hem bu mesleğin önemi çok daha belirginleşiyor hem de meslek uzmanlarının bu değişikliğe yönelik tutum geliştirme ve donanım olarak desteklenmesi ihtiyacı ortaya çıkmış oluyor. Biz de bu tür etkinliklerle bunu gidermeye, katkı sunmaya çalışıyoruz."