İSTANBUL () –Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'e, Türk Sanatı ve Mimarlığı konusundaki araştırmaları ile Türkiye'de doğal ve tarihi mirasın korunmasına ve tanıtımına yaptığı katkılarından ötürü İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) tarafından “Onursal Doktora” unvanı verildi.

İKÜ Ataköy yerleşkesinde bulunan Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen akademik törende, Prof. Dr. Sözen’e doktora unvanını İKÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Güzel takdim etti. Kültür ve Turizm Eski Bakanı Atilla Koç, Merkez Bankası Eski Başkanı Gazi Erçel , Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt , Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri Sezer Cihan ile çok sayıda akademisyen ve öğrencinin takıldığı törende 'ya konuşan Prof. Dr. Metin Sözen, şunları söyledi:

"Kültür Üniversitesi'nin bu toplantısının çeşitli anlamları var. 80 yıllık hayatımda geriye baktığım zaman hangi noktalarda nelerin kaldığını görmek istediklerini söylediler. Bu bakımdan 50 yıldır Türkiye'deki doğal ve kültürel mirasın geçirdiği evrelerin de bir nevi gözden geçirmesi oldu. Katkıda bulunan insanlarla tekrar dirsek teması oluşturdu. Bu benim için en büyük mutluluk. İKÜ'nün bunu büyük bir genişlikte kotarması da benim için çok önemli. Bundan sonra en önemli konu kurduğumuz kurumların geleceğidir. Çünkü artık her gittiğimiz yerde ciddi, birikimli, özverili insanların birikimlerinin verdiği güçle; o kentlerin yüzlerinin değiştiğini, içlerinin başka bir biçime döndüğünü ve niteliklerinin ortaya çıktığını görür hale geldik. Önce bizim kuşağımız sonra bizim arkamızdan gelecek kuşaklar bir ortaklık içinde gelecek Türkiye'sini onurlu bir yere koymalıdır."

Üniversite sayısındaki artışlara da dikkat çeken Sözen, sözlerini şöyle noktaladı: 

"Türkiye'de her kentte çeşitli başlıklar altında üniversiteler kurduk. Fakat bunların tümümün araştırmaya dayalı bir gelecek kurgusu yoksa Türkiye'nin değerlerinin hızla kaybolduğu bir ortamda; o değerlerin saptanması, eğitime katkı haline getirilmesi ve öğrencilerin bundan yararlanması sürecinin iyi planlanması gerekiyor. Bu bakımdan çocuklarımızı alanlara çıkarmak zorundayız ama alanlarda okutulan bilgilerin gözden geçirilmesi, doğruluk derecesinin saptanması gerekiyor. Ancak o zaman bu toprakların verilerini çok iyi bilen, bilinçli kadrolara aktarılanve araştırmaya dayalı bir üniversite söz konusu olabilir. Ben doğrusu artık bu aşamayı görmek istiyorum. Kısmen belli noktalara geldik zaten."

Prof. Dr. Sözen’e doktora unvanını takdim etmekten mutluluk ve gurur duyduklarını dile getiren İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Güzel de, "Öncelikle gururumu ve mutluluğumu ifade etmek istiyorum. Bu kararı  İKÜ olarak aldık. Mütevelli Heyeti Onursal Başkanımız Fahamettin Akıngüç ve Mütevelli Heyeti Başkanımız Dr. Bahar Akıngüç Günver başta olmak üzere üniversite senatomuzun tüm üyeleri ve Kültür Üniversitesi'nin tüm mensupları bu onursal görevi birlikte yaptık ve Metin hocamıza küçük bir törenle ödülünü takdim ettik. İnşallah onun büyüklüğüne yakışmıştır. Bu bizim için büyük bir mutluluk ve gurur kaynağı. Umarım sayın hocamız daha uzun yıllar ülkemize ve dünyaya büyük hizmetlerde bulunur. Kendisini sağlık, mutluluk, başarılar diliyorum" diye konuştu.

(FOTOĞRAFLI)