ALTINBAŞ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, 15 Temmuz'da Türkiye tarihinin en hain kalkışma girişimiyle milletin karşı karşıya kaldığını ve bu hain kalkışmayı yine milletin azminin, kararlılığının ve dirayetinin bertaraf edip ortadan kaldırdığını söyledi.

Altınbaş Üniversitesi 15 Temmuz darbe girişimin yıldönümünde 'Darbe girişiminin küresel, ekonomik, siyasi yansımaları' adlı panel düzenledi. Panele konuşmacı olarak Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan ve Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin katıldı. Mahmutbey Kampüsünde düzenlenen panelde 1 yıl öncesine gidilerek 15 Temmuz gecesinin görüntüleri yayımlandı. Panelde darbe girişiminin Türkiye'ye küresel, ekonomik ve siyasal açıdan nasıl yansıdığı konuşuldu. Panelin öncesinde 15 Temmuz ile ilgili açıklamalar yapan Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, "Dünyanın hiç bir yerinde bir terör örgütüne barınaklık yapmak,bunlara sahip çıkmak uluslararası hukuk açısında da iç hukuk açısından da mazur görülemez. Bugün bu örgütün lideri uzun yıllardır bulunduğu ABD'de varlığını devam ettiriyor. Yine bu terör örgütünün mensupları bizzat darbeye karışanlar AB ülkelerinde, ABD'de ellerini kollarını sallayarak dolaşıyorlar. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın hayatına kast edenlerin helikopterle kaçtıkları Yunanistan'dan,bu darbe girişimindeki rolleri belgelendirilmiş olmasına rağmen hala Türkiye'ye iade edilmediklerini üzüntüyle görüyoruz" dedi.

"FETÖ TERÖR ÖRGÜTÜ MENSUPLARINI İADE EDİN"

ABD'nin ve AB'nin terör örgütü mensuplarına sahip çıkmaması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Erhan, "Dolayısıyla dünyanın herhangi bir yerinde bu tür eylemlerin ortadan kaldırılması için ve bir daha kimsenin buna teşebbüs etmemesi için AB'nin temellerini oluşturan değer eğer demokrasiyse,AB ülkelerinin ABD'nin bu darbecilere sahip çıkmaması, Türkiye ile dayanışma içinde olması ve bir an önce gerekli hukuki tedbirleri alması gerekir. Bunların başında şüphesiz darbeye karışanların, FETÖ'ye mensup olanların Türkiye'ye iade edilmesi, mal varlıklarına el konulması ve yargısal süreçlere tabi tutulmaları gerekmektedir" diye konuştu.

"15 TEMMUZ'UN EKONOMİYE YANSIMALARI KÖTÜ OLDU AMA  SÜRECİ ATLATTIK"

Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "15 Temmuz Altınbaş Üniversitesi içinde önemli çünkü öncesinde başlayan terör süreci vardı devletin canla başla bertaraf etmek istediği. Bizim yabancı öğrencilerimizden biri de terör mağduru oldu. Yüreğimizde hala acısını taşıyoruz. 15 Temmuz ile ilgili Altınbaş Üniversitesi en güzel tavrını ortaya koyacaktır. Tabii ki küresel yansımaları oldu çünkü yurt dışından bakan konuyu tam anlayamadı. Ayrıca bunu anlatmak çok kolay olmadı; çünkü bu hain girişimi başlatanların yurt dışında üzerini örtme çabası vardı" ifadelerini kullandı.

Darbenin ekonomiye yansımalarının kötü olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Alkin şunları söyledi:

 "Mesela yurt dışından gelen alıcılar güvenlik gerekçesiyle gelmekten vazgeçtiler. Bu zorluk aylarca sürdü. İhracatta, büyümede, enflasyonda sıkıntılar oldu. Döviz kurları hızla yükseldi. Fakat 1 yılın sonunda baktığımızda bu sorunların büyük bir kısmını geride bırakmış gözüküyoruz.  O yüzden Türkiye'nin şimdi yepyeni bir hikaye sunması gerekiyor. 15 Temmuz bizim için çok acı bir deneyimdi, fakat Türk halkı demokrasiye ve özgürlüğe olan inancını gösterdi. Bu açıdan 15 Temmuz'un daha büyük bir önemi var."

(FOTOĞRAF)