Şafak NEGÜZEL/EREĞLİ (Zonguldak), () - ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi'nde, Bülent Ecevit Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi 2'nci sınıf öğrencisi 18 yaşındaki Öznur Çetinkaya, annesi ve ablasıyla pazarda sebze satarak okul masraflarını çıkarmaya çalışıyor.
Babası 5 yıl önce ölen Öznur Çetinkaya, anne ve ablasının bahçelerinde yetiştirip pazarda sattıkları sebzelerle üniversite öğrenimini sürdürüyor. Yaz aylarında, tatil günlerinde ve okul çıkışlarında Öznur Çetinkaya da annesi ve ablasına pazarda satış yapmalarına yardım ediyor. Bu hafta başlayacak yeni akademik yıl öncesi tezgahın başında zaman zaman ders de çalışıp hazırlık yapan Çetinkaya, görenlerin takdirini kazanıyor.
Annesi Belkız Çetinkaya ve evli ablası Melek Ürkmez'in yetiştirip sattıkları ürünler sayesinde üniversitede okuduğunu anlatan Öznur Çetinkaya, şöyle konuştu:
"Pazarda hem çalışıyorum, hem de kitaplarımı karıştırarak yeni yıl için hazırlık yapıyorum. Yeri geldi tarlada, yeri geldi okul çıkışlarında pazara gelip çalıştım. Bu şekilde üniversiteye gittim. Yeri geldi derslerime pazarda çalıştım. Üniversiteye hazırlanırken bile pazaryerinde derslerime çalıştım. Çok zorluklar geçirdik. Ama çok şükür ayaktayız. Babamın yokluğu çok dokunda ama annem ve ablam hem babalık, hem de annelik yaptılar. Onlara çok minnettarım. İşte bunun için okuyacağım, kaymakam olacağım ve onlara ben bakacağım."
Üniversiteye giderken bir taraftan da pazarda çalışmaktan utanmadığını belirten Çetinkaya, "Okul masraflarımı pazardan karşılıyorum. Hem okuyorum, hem çalışıyorum ve bundan gurur duyuyorum. Çok iyi yerlere gelmek istiyorum ve inşallah iyi yerlere geleceğim" dedi.
Yurt sorunu yaşadığını belirten Çetinkaya, özel yurda verecek paraları olmadığını, devlet yurdu çıkmazsa çok zorluk çekeceğini söyledi.
Belkız Çetinkaya da kızının 3 yaşından itibaren pazarlarda büyüdüğünü söyledi. Anne Çetinkaya, "Kızımı marul, maydanoz satarak büyüttüm. Dersleri çok iyi. Ders çalışmaktan gece uyku uyumuyor. Gündüz de bize yardım ediyor" dedi.

FOTOĞRAFLI