BAKANLAR Kurulu Toplantısı sonrası Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç basın açıklaması yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Arınç, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelikte değişiklik yapıldığını söyleyerek; "4. maddesinin birinci fıkrasının e bendinde yer alan 'baş açık' ibaresi ve aynı benden son cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır" dedi.

Terör örgütleri ile mücadele konusunda Türkiye'nin üzerine düşeni yapacağını belirten Arınç, "Biz elbette sınırımıza dayanan bu kadar insanları da gördükten sonra ismi ne olursa olsun terör örgütleri ile mücadele konusunda Türkiye üzerine düşeni elbette yapacaktır. Ama akılcı bir biçimde yapacak" dedi.

"UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE ACİL EYLEM PLANI ONAYLANDI"

Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda uyuşturucu ile mücadele acil eylem planının onaylandığını belirten Arınç, "Uyuşturucu ile mücadele acil eylem planı onaylandı. Plan üzerinde çalışmak üzere uyuşturucu ile mücadele bakanlar komitesi tertiplendi. Bu komite benim, Adalet Bakanı Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, TBMM Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanlığı'ndan oluşuyor. Şüphesiz uyuşturucu sadece Türkiye'nin değil dünyanın da sorunudur. Hatta bize bakılırsa batının daha büyük sorunudur. Türkiye'nin durumu üzücü olmak ile birlikte rakamsal veriler itibariyle daha düşüktür. Uyuşturucu büyük bir illettir. Sayın başbakanımızın tanımlaması ile sosyal bir terör olarak da görülebilir. Terörle mücadele gibi ele alınmalı. 2014 yılı sonuna kadar çalımalar yapılacak. Kısa, orta, uzun vadede çalışmalar 2023 yılına kadar benim başkanlığımda çalışmalar yürütülecek. Uyuşturucu ile sokak bazında emniyet iş birliği ile mücadele edilecek" ifadelerine yer verdi.

ÇALIŞMA HAYATINDAKİ TEHLİKELERDE YÜZDE 100 VEYA YÜZDE 300 PARA CEZASI

Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısında çalışma hayatı ile ilgili eylem planının da ele alındığını belirterek, "Tehlikeli veya az tehlikeli sınıflar için bazılarında yüzde 100, bazılarında yüzde 300 arttırılabilecek noktada idari para cezaları getirilmektedir. Madenlerin denetimi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında yapılacak son görüşmelere takiben bu bakanlıklardan birine teslim edilmesi söz konusu olabilecektir" diye konuştu.

'BAŞ AÇIK' İBARESİ YÜRÜRLÜLÜKTEN KALDIRILMIŞTIR

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelikte değişiklik yapıldığını söyleyerek; "4. maddesinin birinci fıkrasının e bendinde yer alan 'baş açık' ibaresi ve aynı benden son cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır. Bununla orta öğretim kurumlarında baş örtülü olarak eğitime devam etmek isteyen kız öğrenciler için bir zaruret, 30 Eylül'den sonraki demokratikleşme paketimizde bazı hususlar yerine getirildiği için, bugün böyle bir yönetmelik değişikliğinin de yapılması zaruret görülmüştür" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullardaki kıyafet yönetmeliğinde yapılan değişikliğe ilişkin Arınç, şunları söyledi:

"Milli Eğitim Bakanlığımız, orta öğretimle ilgili yönetmeliğinde, özellikle bazı kız öğrencilerimizin hasretle beklediklerini biliyorum. Son Bursa ziyaretimde de okulların açılışında öğrencilerle bir araya geldiğimizde onlar heyecanlı bir şekilde bu müjdeyi bekliyorlardı. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelikte değişiklik yapılmasına hakkında yönetmelik gözden geçirilmiş ve bu yönetmeliğin 3. ve 4. maddelerinde bir değişiklik yapılarak, 4. maddesinin birinci fıkrasının e bendinde yer alan 'baş açık' ibaresi ve aynı bendin son cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır. Bununla orta öğretim kurumlarında baş örtülü olarak eğitime devam etmek isteyen kız öğrenciler için bir zaruret, 30 Eylül'den sonraki demokratikleşme paketimizde bazı hususlar yerine getirildiği için, bugün böyle bir yönetmelik değişikliğinin de yapılması zaruret görülmüştür. Öğrencilerimiz ve velilerimiz için hayırlı olmasını da diliyorum."

İŞTE DEĞİŞEN MADDE

"Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik'in 4. maddesinin "e" bendi şöyle;

"Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olarak bulunur, makyaj yapamaz, bıyık ve sakal bırakamaz. 3'üncü maddenin altıncı fıkrası hükümleri saklıdır."

"IŞİD GİDER EŞİD GELİR"

Terörü ortaya çıkaran sebeplerin ortadan kaldırılmasının önemli olduğunu belirten Arınç, Türkiye'nin IŞİD stratejisine ilişkin, "Bu daha önce de soruldu. Sayın Cumhurbaşkanımız da, Başbakanımız da, Dışişleri Bakanımız da, bu soruların cevabını verdik. Değişen bir şey yok. Değişen şey sadece 46 yurttaşımızın 3 tane de yereldeki personelimizin çok şükür salimen kurtulmalarıdır. Bu çok önemli bir şey. Türkiye her hususa dikkat ettiği kadar buna da dikkat ediyordu. Ama bu demek değildir ki, IŞİD veya bir başka terör örgütü ile mücadelesinde Türkiye hem ortak bir platformdaki mücadelesinden vazgeçecek. Veya kendisi başka türlü bir tavır değişikliğine gidecek. Biz Türkiye'de terör örgütlerinin ismi ne olursa olsun bunlarla bir ülkenin, iki ülkenin beraberce hareket etmesinin sonuç alacağını düşünmüyoruz. Dünyadaki terörü sona erdirmek için ortak bir platforma, tavra ihtiyaç var. Birilerine göre terör sayılıyor, birilerine göre terör sayılmıyor destek sağlanıyorsa netice almak mümkün değil. Onları doğuran sebeplerin ortadan kaldırılması gerekir. Yoksa sebepler ortada duruyorsa, IŞİD gider EŞİD gelir. Veya bir başka isimli terör örgütü gelebilir" diye konuştu.

"TERÖR ÖRGÜTLERİ İLE MÜCADELE KONUSUNDA TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞENİ ELBETTE YAPACAKTIR"

Terör örgütleri ile mücadele konusunda Türkiye'nin üzerine düşeni yapacağını belirten Arınç, "Biz elbette sınırımıza dayanan bu kadar insanları da gördükten sonra ismi ne olursa olsun terör örgütleri ile mücadele konusunda Türkiye üzerine düşeni elbette yapacaktır. Ama akılcı bir biçimde yapacak, Türkiye'ye yararı ve zararı nerede, ne kadardır. Onu bilerek yapacaktır. Yoksa büyük bir hevesle önünü arkasını düşünmeden işin nerde başlayıp, nerde biteceğine karar vermeden hiçbir şekilde adım atmayacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız New York'ta. Bazı görüşmeler yapılacak" diye konuştu.

"SURİYE VE IRAK İLE İLGİLİ EKİMDE MECLİS'E 2 AYRI TEZKERE GELECEK"

Suriye'den gelerek Türkiye'ye sığınan mültecilere ilişkin Arınç, "Böylesine insanları yok eden örgütlere karşı, silah kullanan örgütlere karşı elbette Türkiye'nin de mücadelede büyük bir payı olacaktır. Ama bu bize verilen rollerin hemen kabul edileceği anlamına gelmez. Planlaması yapılarak, düşünülerek, Türkiye'nin çıkarları açısından ne yapacağımızı elbette kararlaştırılır, yolumuzu, yönümüzü tayin edeceğiz. 1 Ekim'de Meclis'in açılmasını takiben 2 Ekim günün de Meclis çalışma yapacaktır. Suriye ve Irak'ta yaşanan olaylar sebebiyle 2 ayrı tezkere gelecek. O zaman sorduğunuz soruların fazlasıyla cevabı olacak. Teskerede bir iki ufak değişiklik olabilecek. Kapsayıcı bir tezkere olmasını düşünüyoruz. kapsamlı bir tezkere" ifadelerine yer verdi.

"SIFIR NOKTASINDA ŞOV YAPMAK İSTİYORLAR"

Arınç, "Maalesef Demokratik Bölgeler Partili veya HDP'li bazı milletvekilleri veya belediye başkanları, sıfır noktasında şov yapmak istiyorlar. Bunlara belediyeler de katılıyor. Onlar, hiçbir kayıt tutulmadan, herkesin üzerindeki silahıyla girip çıkmasını, hiçbir kontrole tabi olmamasını istiyorlar. Bunu Türkiye'de kabul edebilecek hiç kimse olamaz. Kontrol mekanizmaları kurulmuştur. Kobani'den Kürtlere karşı işte sizi biz kurtarıyoruz havası vermektedirler. Bütün bunlardan vazgeçsinler. Biz gözümüzü karartarak mı bu işleri yapıyoruz. Görmüyor, duymuyor, bilmiyor muyuz ?" diye konuştu.

"TAMPON BÖLGENİN UYGULANABİLMESİ BM'İN ALACAĞI KARARLA MÜMKÜN OLABİLİR"

Suriye'de tampon bölge kurulmasına ilişkin Arınç, "Tampon bölgenin uygulanabilmesi BM'in alacağı kararla mümkün olabilir. Eğer New York'ta, BM toplantıları yapılır bir plan çerçevesinde böyle bir bölgenin kurulması kabul edilirse, Türkiye'nin bunun karşısında ne yapabileceğini elbette planlıyor. Ve ne olması gerektiğini de ifade ediyor. Bunun için bir karar çıkarsa gereğini hemen yaparız. Karar çıkmazsa da kendi iç güvenlik tedbirlerimizi alırız. İçişleri, TSK ve diğer güvenlik birimlerimiz olayları an be ana takip ediyor gelişmeye göre farklı plan ve projelerini konuşup uygulayabiliyorlar" dedi.

"TALTİF NEYE GÖRE NEDEN VERİLİR BU KONUNUN CAHİLİYİM"

Emniyetteki "taltif" operasyonuna ilişkin Arınç, "Bu konunun cahiliyim. Taltif neye göre, neden verilir. Çalışmadığım yerden sordun" dedi.

"ELÇİLİKLERİN TEMSİLCİLİKLERİN GÜVENLİĞİNİ BORDO BERELİLER SAĞLAYACAK"

Elçiliklerin, temsilciliklerin güvenliğini bordo berelilerin sağlayacağını ifade eden Arınç, "Riskli bölgelerde, diplomatik misyonu özel kuvvetlerin korumasının bir ihtiyaç olduğunu sayın Başbakanımız düşünüyor. Özel Harekat Timleri de deneyimli, Bordo bereliler ise prensip olarak savaş ve çatışma ortamını ortadan kaldıracak şekilde eğitiliyorlar. Bundan sonra elçiliklerimizin, temsilciliklerimizin…bordo bereliler tarafından güvenliğinin sağlanması uygun görülmüştür" diye konuştu.

"TAKAS SÖZ KONUSU OLAMAZ SİLAH KULLANILMAMIŞ"


IŞİD ile takas yapıldı iddialarını değerlendiren Arınç, "Silah kullanılmamış, karşı taraftan da bir şiddet görülmemiştir. Bazı görüşmelerle, diplomasi veya başka bir yöntem diyebilirsiniz ama yereldeki Türkiye müzahir unsurlardan azami istifade etmek suretiyle örgütün yurttaşlarımızın Türkiye tarafına geçmeleri sağlanmıştır. Türkiye bunu kazanmıştır. Takas söz konusu olamaz. Velevki kelimesini pek çok yerlerde kullanır. Bu takas gerçekleştirildi anlamında değil. Operasyonda kimsenin burnu kanamış, ağlamamış üzülmemiştir" ifadelerine yer verdi.

"ÖZEL GÜVENLİK TOPLANTISI YAPILACAK"

Arınç, Bakanlar Kurulu Toplantısı'ndan sonra bazı bakanlarla birlikte Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Özel güvenlik toplantısı yapılacağını da söyledi.