Tolunay DUMAN/TARSUS(Mersin), () - MERSİN'in Tarsus İlçesi'nde öğrenciler, Dünya Çocuk Günü nedeni ile başlattıkları proje ile 'Kızını dövmeyen dizini döver' gibi şiddet içeren atasözlerini değiştirdi. Yeni atasözü ve deyimleri Türk Dil Kurumu'na sunacak.
Özel Tarsus SEV Ortaokulu'nun 5'inci sınıf öğrenciler, 'Biz şiddet değil şefkat istiyoruz' diyerek şiddet olaylarına karşı anlamlı bir proje başlattı. Gündelik hayatımızda farkında olmadan yüz yıllardır kullanılan ve şiddet içeren atasözü ile deyimleri araştıran öğrencileri, bu deyimlerin Türk dilinden uzaklaştırılması için hazırladıkları kampanyayı tanıttı. 'Dünya Çocuk Hakları Günü' etkinlikleri kapsamında Özel Tarsus Amerikan Koleji'nde tanıtımı yapılan kampanyada öğrenciler, 'Oğlan doğurdum şans getirdi, kız doğurdum mutlu etti', '15 yaşındaki kız ya eğitimde gerek, ya sevgide', 'Öğretmenin dokunduğu yerde gül açar' gibi dövizler taşıdı. Kampanya çerçevesinde 'Kızını dövmeyen dizini döver', 'Dayak cennetten çıkmadır' atasözü ve deyimleri 'Kızını seven kendini sever', 'Sevgi cennetten çıkmadır' diye değiştirildi.
5'nci sınıf öğrencilerini temsil eden Akın Barış, Nazlı Can Satar, Pelin Çolak, Duygu Dinçkalır tarafından kampanyanın sunumun yapılmasının ardından konuşan Özel Tarsus SEV Ortaokulu Müdürü Pelin Çağlayan, "Sizin çocuklarınız umarım gelecekte şiddetten ve şiddet içeren sözcükler ile karşılaşmadan şiddet içeren deyimlerle karşılaşmadan mutlu bir yaşam sürerler ve dilerim ki sizin bu çalışmanız ile deyim ve atasözlerinin içi sevgi mesajları ile dolar" dedi.
Sosyal bilgiler öğretmeni Ümit Alkan da, eğitim sürecinin 2'nci haftasında şiddet konusunu işlerken atasözleri ve deyimler içerisindeki şiddet mesajlarını ele alıp bu konuda proje başlattıklarını belirterek şunları söyledi:
"Amacımız, eğitimde ve yaşamın hiçbir alanında şiddet olmasıydı. Bu nedenle insanlara şiddetten uzak tutacak ve tavsiye niteliğinde olan doğru mesajlar veren atasözü ve deyimlere ihtiyacımız vardı. Öğrencilerimizde atasözü ve deyimlerin içinde geçen şiddet içeren sözleri kendi akıllarınca sevgi sözcüklerine dönüştürdüler. Bu çalışmayı proje halinde tamamlayıp, Türk Dil Kurumu'na sunacağız."

FOTOĞRAFLI