MİLLİ Eğitim Bakanlığı'nın yeni puanlama sistemiyle Türkiye genelinde 7 bin İzmir'de ise 488 eğitimciyi etkileyen değişiklik uygulamasına tepkiler eyleme dönüşecek. Eğitim çalışanlarının örgütlü olduğu 4 sendika İzmir'de ilçe milli eğitim müdürlüklerinde işgal eylemleri yapacak, Adliye'de uygulamayla ilgili suç duyurusunda bulunacak.
Görev süresi uzatılacak okul müdürleriyle ilgili puanlamanın adaletsiz olduğunu ileri süren Eğitim-Sen İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de içinde bulunduğu Vilayet binası önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına CHP İzmir milletvekilleri Musa Çam, Mustafa Moroğlu, Alaattin Yüksel, CHP İl Başkanı Ali Engin, öğrenciler ve veliler de destek verdi.

Eğitim-Sen yöneticileri, adaletsiz puanlama uygulamasının sendikaları birleştirdiğini, Türk Eğitim Sen, Eğitim-iş ve Aktif Eğitim Sen'le birlikte ortak eylemlerle mağduriyetlerinin giderilmesini talep edeceklerini açıkladılar. İlk olarak 27 Ağustos saat 11.00'da İzmir Adliyesi'ne uygulamayla ilgili suç duyurusunda bulunacak. Perşembe gününden itibaren Konak, Karşıyaka, Balçova, Narlıdere başta olmak üzere İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri'nde oda işgali eylemi ve basın açıklaması yapılacak. Eylemlerin amacı mağduriyetlerin engellenmesi, bu olmazsa yeni müdürlerin yandaş, kimliksiz kişiler olmamasını sağlamak olacak.

Vilayet önünde basın açıklamasını Eğitim Sen İzmir Şubeleri adına Eğitim Sen 6 No'lu Şube Bakanı İdil Uğurlu okudu. Uğurlu, puanlama uygulamasının tasfiyeye dönüştüğünü savunarak, "Puanlamada tamamı siyasal kadrolardan oluşan üst düzey yöneticilere yüzde 60, sınırlı sayıda okul bileşenlerine yüzde 40 puanlama imkanı verilmiş. Müdür olacakların 75 puan alma şartı getirilmiş. Daha önce girdikleri sınavlarla müdür olan çok sayıda müdür, siyasal kadrolardan oluşan yöneticilerin puanlarıyla değerlindirildi. Değerlendirmede siyasi referans ve sendikal aidiyetler doğrudan belirleyici oldu" diye konuştu.

Uğurlu, Türkiye genelinde 7 binin üzerinde müdürün 75 puanın altında puanla tasfiye edildiğini ancak bu müdürlerin kısa süre önce teftişten takdir ve teşekkür aldıklarına dikkat çekti. Bu müdürlerin sendikalarından, düşüncelerinde ve eğitimi bakışlarında vazgeçmedikleri için cezalandırıldıklarını belirten Uğurlu, puanlamadaki çarpıklıklara örnekler verdi. Uğurlu, şöyle devam etti:

"Emeli olan müdüre 100 tam puan verilmiş. Ali Bayram Tetik, Nevvar Salih İşgören Anadolu Lisesi'nde yönetici olmasına rağmen İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyor. Balçova İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Baydemir, Ali Bayram Tetik'e 96 puan vermiştir. Yani İlçe Milli Eğitim Müdürü kendi amirine puan vermiştir. Pervin Töre kadrosu İzmir Kız Lisesi'nde olmasına karşın 2012 yılından bugüne kadar Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde görev yaptığı halde İzmir Kız Lisesi yöneticileri kendisine puan vermiş, 96.75 puan almıştır. Bunun gibi pek çok çarpık puanlama örneği vardır."