Mücahit YOLCU/KAHRAMANMARAŞ, () - AFAD ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından UNICEF'in desteğiyle Kahramanmaraş'ta yaptırılan 12 sınıf ve bin 800 öğrenci kapasiteli Geçici Eğitim Merkezi törenle açıldı.
Doğukent Mahallesi'nde yapılan ve Suriyeli bin 800 öğrencinin ilk ve ortaöğretim eğitimi alacağı merkezin açılış törenine; UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, AFAD Müdahale Dairesi Başkanı Fatih Özer, Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, kurum müdürleri ve Suriyeliler katıldı.
Açılış öncesinde konuşan UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, UNICEF'in desteğiyle 29'uncu eğitim merkezinin açılışını yaptıklarını belirtti. Duamelle, Suriye'deki karışıklıktan etkilenen 14 milyon çocuk olduğunu tahmin ettiklerini kaydederek, "Suriyeli misafirlerimiz çok büyük acılar yaşayarak bugünlere geldiler. Suriye'de yaşanan durum beşinci yılına girmiş bulunuyor ve gerçekten bölgede milyonlarca kişi ve Suriye'nin üzerinde çok korkunç etkilerin olduğunu görüyoruz. Bu durumunda etkilenen 14 milyon çocuk olduğunu tahmin ediyoruz. Suriye'de yaşanan bu durum toplamda 3 milyon 800 bin mülteci yarattı dünya çapında. Bu mültecilerden 1 milyon 700 bini Türkiye'de misafir ediliyor ve yarısından fazlası çocuklardan oluşuyor. Bu çocukların büyük bir çoğunluğu okullarına dönmenin yolunu arıyorlar" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük ise Türkiye'de sokakta gezen çocuk kalmayacağını ifade ederek şöyle konuştu:
"2011 yılındaki Suriye'deki iç karışıklıklardan dolayı ülkemize gelen şu anda 2 milyonu bulan misafirlerimiz için elimizden gelen tüm imkanları seferber ettik. Medeniyetimizin ve ülkemizin büyüklüğünü bir kez daha anlamak için ifade ediyorum; bütün Avrupa Birliği ülkelerinin kabul ettiği mülteci sayısı 130 bin sadece. Benim ülkemin bugüne kadar bu insanlar için harcamış olduğu miktar 5 buçuk milyar dolarken, tüm dünyanın bize göndermiş olduğu miktar 250 milyon dolar. Biz bunları yaparken ve harcarken sadece insani, ahlaki ve vicdani görevlerimizi yerine getiriyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı, AFAD ve illerde valilikler olarak bugüne kadar bu çocuklar için çok önemli şeylere imza attık. Ancak yeterli mi, hayır. Şayet 250 bine yakın çocuk hala eğitim ve öğretimin dışında ise bunda hepimizin üzerine daha fazla görevler düştüğünün de bilinmesini istiyorum. Biz daha çok çalışacağız, UNICEF daha çok çalışacak, AFAD daha çok çalışacak, Avrupa Birliği daha çok çalışacak sokakta bir tane çocuk kalmayacak."
AFAD Müdahale Dairesi Başkanı Fatih Özer de Türkiye'de barınan yaklaşık 190 Suriyeli öğrencinin eğitim ve öğretime kazandırıldığını söyledi.
Konuşmaların ardından merkezin açılışını yapan protokol üyeleri, sınıfları gezerek sohbet ettiği Suriyeli öğrencilerin söylediği şarkıları dinledi.

FOTOĞRAFLI