Timur TARLIĞ/İZMİR, ()-  AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) tarafından bu yıl 22'ncisi düzenlenen Ulusal Antalya Matematik Olimpiyatları'nda İzmir Fen Lisesi öğrencisi Kaan Yolcu, 25 sorunun tamamını çözerek birinci oldu. 22 yıldan bu yana yapılan yarışmaya katılan Kaan 9'uncu sınıf öğrencileri arasında ilk defa bütün soruları çözen öğrenci oldu. İzmir Fen Lisesi 5 altın, 2 gümüş, 2 bronz madalya alarak en çok madalya alan lise oldu.
Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Akdeniz Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı işbirliği ile düzenlenen Ulusal Antalya Matematik Olimpiyatları'na İzmir Fen Lisesi 9'uncu sınıf öğrencisi Kaan Yolcu, elde ettiği başarı ile dikkat çekti. 22 yıldan bu yana düzenlenen yarışmaya bu yıl 74 özel ve devlet lisesinden 500'ün üzerinde öğrenci katıldı. İzmir Fen Lisesi 5 altın, 2 gümüş, 2 bronz madalya alarak en çok madalya alan lise olurken, İzmir Atatürk Lisesi 1 altın, 2 gümüş, 1 bronz madalya, Bornova Anadolu Lisesi ilk kez katıldığı yarışmada 1 gümüş madalya aldı. Kaan Yolcu ise 25 sorunun tamamını çözerek, 1997 yılından bu yana Ulusal Antalya Matematik Olimpiyatları'nda alınan en yüksek puanı elde etti.
"MATEMATİK HAYATIMDA AYRI BİR ÖNEM TAŞIYOR"
Matematiği çok sevdiğini belirten Kaan Yolcu, şöyle konuştu:
"Matematik hayatımda ayrı önem taşıyor. Bu konuda her gün sıkı bir düzenle çalışıyorum. Defterler tutup, gece geç saatlere kadar çalışıyorum. Matematik olimpiyatçılarının ne kadar soru çözdüğü önemli değil, önemli olan o soruların mantığını pekiştirmek ve bilgi sahibi olmak. Sınav 25 soruluktu, 2.5 saat süre verdiler. Sınavda zorlayıcı sorular vardı.  Bu sürede en çok doğru yapan ödül alıyor. Sınavda soruların tamamını çözdüm. Soruları yavaş ve rahat şekilde çözdüm, geri dönerek çözümlerini kontrol ederek yanlışlarımı düzelttim. 22 yıldır yapılan yarışmada şu ana kadarki en yüksek puanı elde ettiğim için çok mutluyum."
"EN BAŞARILI SINAVIM OLDU"
Ulusal Antalya Matematik Olimpiyatları'na da TÜBİTAK Matematik Olimpiyatları'na da 3 yıldan bu yana katıldığını ve kısmen başarı elde ettiğini ifade eden Yolcu şöyle devam etti:
"Bu benim en başarılı sınavım oldu. Bundan sonra da başarılı olduğum yolda, çizgimi bozmadan matematikte ilerlemek istiyorum. Matematikle ilgili arkadaşlarım bol soru çözsünler, olimpiyatlar çok eğlenceli, soruları çözdüğünde zevk veriyor. Bu konuda çok çalışmaları gerek ama başarı elde ettikçe çok keyif alacaklarına inanıyorum."
"BU OKULU İNCELESİNLER"
Liseye başlayacak öğrencilere İzmir Fen Lisesi'ni incelemelerini öneren Yolcu, bu okulda YGS, proje, olimpiyat anlamında iyi adımlar atıldığını vurgularken, "Biz olimpiyatçılar olarak 10 kişi bir odada sürekli matematik çalışıyoruz. Çok sayıda yerli- yabancı kaynağımız var ve üst dönemlerimiz ile de çalışıyoruz. Başarıları konusunda incelenmesi gereken bir okul, tercih edilmesini öneririm" dedi.
"İLK DEFA 9. SINIF ÖĞRENCİSİ BÜTÜN SORULARI ÇÖZDÜ"
İzmir Fen Lisesi'nde çeşitli olimpiyatlar için takım oluşturduklarını belirten matematik öğretmeni Selçuk Sağbaş, okulda fizik, kimya, biyoloji, matematik ve bilgisayar alanında olimpiyat takımları bulunduğunu söyledi. Sağbaş, şunları anlattı:
"Kaan, matematik takımımızın en genç üyelerinden biri. Bu yarışmaya sene başından beri ciddi hazırlanıyoruz. Olimpiyat takımını oluştururken önce bir seçme yaptık okul içinde. Kaan orada başarılı bir şekilde seçildi zaten. Okul içinde takıma ayrılan odada çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu yarışma Akdeniz Üniversitesi tarafından 22 yıldır yapılıyor. Bu yıl Kaan 9'uncu sınıf olarak katıldı. Ancak, bütün kategorilerde birinci oldu. Bu yarışmada ilk defa bir 9'uncu sınıf öğrencisi bütün soruları çözerek birinci oldu. Öğrencimiz çok başarılı ve gelecek vadediyor. İnşallah onu milli takımda da göreceğiz. Önümüzdeki hafta TÜBİTAK'ın yaptığı matematik olimpiyatları olacak. Orada da kendisinde derece bekliyoruz. TÜBİTAK'ın öğrenci seçerken yaptığı 2'nci aşama sınavda eğer madalya alırsa üniversite sınavında  ek 20 puan alıyorlar. Bunun dışında eğer milli takıma seçilip uluslararası bir yarışmada derece elde ederlerse, ilgilendikleri alanda sınavsız şekilde üniversiteye yerleştiriliyorlar."
"ÖĞRENME KAPASİTELERİ ÇOK YÜKSEK"
TÜBİTAK'ın her yıl ulusal matematik olimpiyatı yarışması yaptığını söyleyen Sağbaş, bu yarışmada dereceye giren öğrencilerin bir kampa alınarak eğitildiğini ve ikinci aşama yarışma yapıldığını hatırlatırken şöyle dedi:
"Bu yarışmada da başarılı olanları milli takım için seçme sınavı yapıyor. Daha sonra her yıl uluslararası yapılan İMO adlı yarışmada ülkemizi temsil etmek üzere 6 asil 4 yedek öğrenci ile milli takım oluşturuluyor. Bu yıl Brezilya'da yapılacak yarışmaya bizim üst sınıflardan 1 asil 2 yedek olmak üzere 3 öğrencimiz milli takıma katılacak. Okulumuzda matematik, fizik, kimya, biyoloji ve bilgisayar takımları var. Bu takımlara katılacak öğrenciler sene başında seçiliyorlar ve gerekli izin işlemleri gerçekleştiriliyor. Takımlar için okul içinde ayrı ayrı odalar var. Oralara çekilip çalışıyorlar. Telafi dersleri ile de diğer derslerindeki eksiklerini çok hızlı şekilde tamamlayabiliyorlar. Öğrenme kapasiteleri çok yüksek."

FOTOĞRAFLI