DİYARBAKIR'da, aralarında siyasetçi, bilim adamı, doktorlar ve gazetecilerinde olduğu 288 kurucusu olan Mezopotamya Vakfı'nın, Kürtçe eğitim verecek Mezopotamya Üniversitesi'nin kuruluş çalışmaları sürüyor. Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Selçuk Mızraklı, üniversite için Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Milli Eğitim Bakanı ve YÖK Başkanı'nın da aralarında bulunduğu bir dizi isimle görüşme yaptıklarını belirterek, çalışmaları için destek sözü aldıklarını söyledi.
'Türkiye'de eğitim dili Kürtçe' olan ilk üniversite olacak Mezopatamya Üniversitesi'ni faaliyete geçirecek Mezopotamya Vakfı yöneticileri, çalışmalarını hızlandırdı. Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Selçuk Mızraklı, üniversitenin, şimdilik vakıf ile aynı ismi taşıyacağını, gelişmelere bağlı olarak değişebiliceğini söyledi. Dr. Mızraklı, şöyle konuştu:
"İsim konusunda tescili gerekiyor. 'Mezopotamya Üniversitesi' olması büyük olasılık.  Ama gelişmelere bağlı değişiklik gösterebilir. Belirleyici olarak içerik olacak. İlk olarak bu coğrafyadaki Kürtçe'nin eğitim dili olarak kullanıldığı üniversitesi olacak."
"ARINÇ, DESTEK SUNACAĞINI SÖYLEDİ"
Dr. Mızraklı, üniversitenin kurulma çalışmaları kapsamında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, YÖK Başkanı ve siyasi partilerin grup başkan vekilleri ile görüştüklerine belirterek, şöyle devam etti:
"Kuracağımız üniversite konusunda birçok çevreyi enforme ettik, görüşmeler yaptık, önerilerini aldık. Sürecin kritik önemine işaret eden görüşmeler oldu bunlar. Çünkü, Türkiye'de birçok şey kırılırken, yani zihniyette değişim yaşanırken aynı zamanda da bu coğrafyada da buradaki toplumsal gelişmeye pararlel olan başka kurumalaşmalar da oluyor. En başından da üniversite geliyor. Bunu çok iyi anlatmak gerekiyordu. Bu görüşmeler yapıldı. YÖK Başkanı daha çok işin teknik yönü ile ilgili önerilerde bulundu. Sayın Bülent Arınç, siyaset ve toplmumun bugün geldiği nokta açısından böyle bir çalışmanın önemli ve değerli olduğunu, kendisinin de buna katkı yapacağını, işin brokratik sürüçlerin kolaylaştırılmasından, yasası meclise geçtiğinde desteğini sunacağını ifade etti."
VAKFIN KURUCULARI OLAN 300 "SPARTALI"
Mezopotamya Vakfı Yönetim Kurulu başkanı Dr.Selçuk Mızraklı'nın, "300 Spartalı" dediği Vakfın kurucuları olan 288 kişi arasında, Ahmet Türk, Şivan Perwer, Sırrı Süreya Önder, Sırrı Sakık, Tahir Ziya Ekinci, Yılmaz Ensaroğlu, Mithat Sancar, Haşim Haşimi, Mehmet Emin Ekmen, Cengiz Çandar, Mesut Yeğen, Bekir Ağardır, Büşra Ersanlı, Osman Baydemir, Mehmet Selim Ölçer, Akın Birdal, Alev Er, Gencay Gürsoy, Gülten Kaya, Davut Ökütçü, Feridun Yazar, Feridun Çelik, Ferhat Kentel, Mehmet Emin Aktar, Nadire Mater, Naci Kutlay, Osman Kavala, Ömer Laçiner, Tahir Elçi, Yavuz Önen, Yüksel Avşar ve Şebnem Korur Fidancı gibi isimler bulunuyor.

FA(GG/İD)