TAMAMI Kadir Has Üniversitesi öğrencilerinin katkılarıyla hazırlanan HASMUN 2017, bu yıl "insan hakları" temasıyla gerçekleşti. 

Öğrencilerin "Birleşmiş Milletler (BM) simülasyonu" fikrinden yola çıkarak hayata geçirdikleri HASMUN(Kadir Has Üniversitesi Model Birleşmiş Milletler Kulübü) projesi bu yıl dördüncü kez düzenlendi. ÜniversiteninCibali Yerleşkesinde yapılan etkinlik 3 gün boyunca sürdü. Almanya, Hollanda, Pakistan, İran ve Türkiye'den 350'ye yakın, 16-24 yaş arası lise ve üniversite öğrencisinin katıldığı etkinliğin bu yılki temasını "insan hakları" oluşturdu.  

HASMUN hakkında ayrıntılı bilgi veren Uluslararası İlişkiler Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi ve HASMUN Kulüp BaşkanıKerem Karaçay, "Yaptığımız şey BM'nin bir simülasyonunu gerçekleştirmek. Böylece katılımcılara BM'nin nasıl işlediğini, neyle ilgilendiğini ve ne yaptığını öğretmek, ilgiyi aşılamak. Çünkü küresel bir dünyada yaşıyoruz ve uluslararası bir bilince ihtiyacımız var. Faaliyetlerimizi bu doğrultuda yürütüyoruz. Katılımcılarımızı prosedür konusunda eğitiyoruz. Aynı zamanda simülasyon konferanslarına katılıyoruz ve düzenliyoruz. Böylece uluslararası sorunlar hakkında bir farkındalık yaratmaya çalışıyoruz ve teknik olarak öğrencilerin işlerine yarayabilecek bilgiler üretmelerini sağlamaya çalışıyoruz" ifadelerinde bulundu.

Bu senenin konusu hakkında detay veren Hukuk Fakültesi üçüncü sınıf öğrencisi ve Konferans Genel SekreteriPolat Yamaner, "İnsan hakları konusunu temel aldık ve devletlerin saygısından zorunlu olanın icrasına gibi bir başlık belirledik. Temamızın çıkış noktası ise 1961 Anayasası ile 1982 Anayasası arasındaki insan haklarına saygılı devlet ile insan haklarına dayanan devlet beyanlarının, uluslararası toplum içinde nasıl uygulanacağına eğilmekti. Bu bağlamda 9 farklı komitemiz var. Her birinin amaçları, ortaya çıkardıkları belgeler farklı olsa da hepsi insan hakları temelinde şekillendi. Bu komiteler insan hakları, mülteci hakları, LGBTİ hakları,temel insan haklarının dengesi gibi konuları işliyor" diye konuştu.

"EN BÜYÜK GETİRİSİ YABANCI DİL"

HASMUN programlarında 3 yıldır görev alan Mimarlık Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi ve Konferans Direktör VekiliGizem Eşsizoğlu ise en büyük kazanımının yabancı dil olduğunu söyledi. Böyle bir oluşumun içinde yer almanın özgüvenine de katkı sağladığını dile getiren Eşsizoğlu, "Çok fazla okuldan, ülke içinden ve dışından katılımcılar olduğu için sosyal çevremiz de genişliyor. En basitinden ben bir mimarlık öğrencisi olarak çok fazla hukuk ve uluslararası ilişkiler okuyan insan tanıdım. Onun dışında güncel konulardan haberdar olup, onlarla ilgili söz sahibi olabilmek, kendinizi başka bir ülkenin yerine koyup o açıdan bakabilmek insana farklı bakış açıları katıyor" dedi.

(FOTOĞRAF)