İSTANBUL, () - İSTANBUL Gelişim Üniversitesi’nin lisans düzeyinde devam ettirdiği Gastronomi programı, bu yıldan itibaren lisansüstü seviyesinde de eğitim vermeye başlayacak. Gastronomi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Serdar Çöp, “Türk mutfağının bilinirlik düzeyini arttırmak ve gastronomi alanında akademik personeller yetiştirmek amacıyla gastronomi dalında lisansüstü düzeyde de eğitime başladık. Bu noktada vakıf üniversiteleri arasında gastronomi dalında ilk ve tek doktora programına sahip olan üniversiteyiz” dedi.

2012-2013 eğitim ve öğretim yılından itibaren Gastronomi bölümüne sahip olan İstanbul Gelişim Üniversitesi, yüksek lisans ve doktora programı açtığını duyurdu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Serdar Çöp, “Üniversitemiz lisansüstü programlarındaki açığı kapatarak, dünyadaki gelişmeleri yakından takip edebilmek, Türk mutfağının bilinirlik düzeyini arttırmak ve gastronomi alanında akademik personeller yetiştirmek amacıyla gastronomi dalında lisansüstü düzeyde de eğitime başladı. Bu noktada vakıf üniversiteleri arasında gastronomi dalında ilk ve tek doktora programına sahip olan üniversiteyiz” dedi.

GASTRONOMİ UZMANLARI YETİŞTİRİLECEK

Programın amacının Türkiye’ye özgü gastronomik unsurları evrensel alanda tanıtabilecek gastronomi uzmanları yetiştirmek olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Çöp, “Bu sayede, dünyanın en zengin ve en değeri bilinmeyen gastronomi kültürlerinden biri olan Türk mutfağının çok daha iyi anlaşılacağını düşünüyoruz. Daha da önemlisi, uluslararası arenada değerlenme ve korunabilme şansı bulacak” diye konuştu.

GASTRONOMİ YALNIZCA YEME-İÇME DEĞİLDİR

Gastronominin kısaca kaliteli yemek bilimi ya da sanatı olarak da nitelendirildiğini ancak bununla sınırlı olmadığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Çöp, “Öğrenciler, gastronominin gıda bilimi, turizm, psikoloji, sosyoloji, sağlık, antropoloji gibi bilim dalları ve çeşitli sanat dalları ile yakın ilişkisi olduğunu öğrenecek” dedi.

ÖĞRENCİLER ‘SÜRDÜRÜLEBİLİR GASTRONOMİ’Yİ ÖĞRENECEK

Uygulamalı derslerin de müfredata eklendiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Çöp, “Gastronomi alanında yetkin ve sektörle iş birliği içerisinde bulunan eğitimci kadrosunun bulunmasının yanında, ekolojik sorunlara çözüm olabilmesi için global anlamda rağbet gören sürdürülebilirlik teması ile ‘Sürdürülebilir Gastronomi’ dersi de müfredatta. Bu sayede öğrenciler, sürdürülebilirlik anlayışını gastronomi perspektifinden benimseyerek gerek ülkemiz gerekse dünya için yaratıcı çözümler üretebilecek” dedi.