Gediz Üniversitesi öğrencileri, “Evlilik kararınızı neler etkiler” diye sordu. Kişisel değerler başı çekti, aile tercihi 2’nci sırada yer aldı, bunları aşk ve maddiyat izledi. Araştırmaya katılanlar evlilikte olmazsa olmazları da sıraladı. Listenin başında sevgi-saygı, sonrasında hoşgörü-anlayış var. Ardından ise sosyal statü ve maddiyat geliyor. Sosyal medyada tanışarak evlenmeye de sıcak bakılmıyor

Gediz Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü öğrencileri Elvan Akçil, Yasemin Aykan, Fatmanur Dural, Kübra Oktay ve Reyhan Öksüz, Yrd. Doç. Bekir Türkmen yönetiminde araştırmaya imza attı. Hem toplumun evliliğe bakışına hem de geleneksel medyanın ve sosyal medyanın evlilik ile aile üzerindeki etkilerine “Uygulamalı Sosyal Hizmet Araştırma” dersi kapsamında mercek tutuldu. Sosyal Hizmet Uzmanı Ezgi Şengül’ün mesleki destek verdiği bilimsel çalışmada, 69’u kadın 100 kişiyle görüşüldü.

Toplam 33 sorunun yöneltildiği katılımcılara, “Evlilik kararınızı en çok ne etkiler” denildi. Yanıtlar arasında yüzde 42 ile kişisel değerler başı çekti, aile tercihi yüzde 31 ile bunu izledi. Eşleri evliliğe götüren etkenler arasında aşk yüzde 20 ile 3’üncü, maddiyat da yüzde 5 ile 4’üncü sırada yer aldı. Evlilikte olmazsa olmazların sıralanması da istendi. Listenin başına sevgi ve saygı yerleşti, sonrasında hoşgörü ile anlayış geldi. Evlilikte öncelikle karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörü beklediklerini ifade eden katılımcılar, sosyal statü ile maddiyata ise son sıralarda yer verdi.

RTÜK’e şikayet eden az

“Evlenmek için TV kanallarındaki programlara katılmayı düşünür müsünüz” diye de soruldu. Yüzde 93 “Hayır” dedi, sadece 7 kişi katılabileceğini söyledi. Yüzde 79’luk çoğunlukla bu programların yararlı olmadığı kaydedildi. Sosyal medya aracılığıyla tanışıp evlenmeye de olumsuz yaklaşıldı. Bir diğer soru da TV dizilerinde geleneksel aile yapısının korunup korunmadığına ilişkindi. Yüzde 45 “Hayır korunmuyor”, yüzde 29 da “Kesinlikle hayır korunmuyor” dedi. Yüzde 11 kararsız olduğunu belirtirken, yüzde 15 “Evet” diye konuştu. “Memnun olmadığınız dizi veya filmleri RTÜK’e şikayet eder misiniz” sorusunu ise yüzde 73 “Hayır”, yüzde 27 “Evet” diye cevapladı.

Duygusal değerler önde

Gediz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bekir Türkmen, günümüzün değişen koşullarına rağmen evlilikte duygusal değerlerin hala ön planda olduğuna işaret etti. Yrd. Doç. Dr. Türkmen, araştırmadan çıkan sonucun geleneksel toplum yapısının özelliklerini koruduğunu gösterdiğini dile getirdi, şunları söyledi:

“Evlilikte maddiyat ile statüden çok din, siyasi görüş, yaşayış biçimi, kültürel özellikler gibi kişisel değerlerin etkileri açık şekilde görülüyor. Araştırmamızda medyanın ve sosyal medyanın evlilik kararı ile aile hayatındaki etkilerinin ölçülmesi de amaçlandı. Katılımcılar sosyal medyayı aktif olarak kullanmalarına rağmen, bu platformlar aracılığıyla tanışıp evlenmeye sıcak bakmıyor. TV kanallarındaki evlilik programları da evlilik kurumuna çıkar odaklı bir bakış açısıyla yaklaşıldığı gerekçesiyle eleştiriliyor. Evlilik programlarında aile danışmanı veya sosyal hizmet uzmanı bulunmasını öneriyoruz.”


FOTO

Gediz Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü öğrencileri, Yrd. Doç. Bekir Türkmen yönetiminde “Medyanın Bireylerin Evlilik Algıları Üzerindeki Duygusal ve Bilişsel Etkilerinin İncelenmesi” konulu araştırma gerçekleştirdi.