Farkındalığı yüksek bir nesil yetiştirmek için çevreden sağlığa, bilimden ekonomiye farklı başlıklarda sosyal sorumluluk projeleri geliştiren ERA Kolejleri, Engelliler Haftası ile Gençlik ve Spor Bayramı’nı kapsayan Mayıs ayında çok önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. ERA Kolejleri'nde 18 Mayıs günü gerçekleşen Empati Etkinliği, duymadan, görmeden ya da hareket edemeden nasıl yaşandığını anlamak ve engellilerle iletişim sorunlarını çözmek için önemli bir adımdı.

Hayatı anlamak için görüyor, dokunuyor, dinliyoruz. Bu yeteneklerden birinden yoksun kalmak, öğrenmek için bambaşka yetenekler geliştirmeyi gerektiriyor. Dokunarak görmek, karşınızdaki insanların dudaklarına bakarak sesini duymaya, anlattığını anlamaya çalışmak gibi. Engelli bireylerin toplumsal hayata katılmaları, eğitim ve iş yaşamında yer bulabilmeleri için diğer bireyler tarafından anlaşılmaları ve iletişim kurabilmeleri büyük önem taşıyor. Engellilere karşı yeterli duyarlılığa sahip olmamamız ise onların toplumun dışına itilmeleri demek. Farklılıkları nedeniyle ötekileştirildiklerinde ya da görmezden gelindiklerinde gerçek engellerle tanışıyorlar.

Engelsiz Sanat Derneği, engellenen bireylerin toplumsal hayata katılmasının önemine dikkat çekmek için sanatsal projeler hazırlıyor. Derneğin hazırladığı fotoğraf sergisi, çevreden sağlığa bilimden ekonomiye farklı sosyal sorumluluk projeleriyle toplumsal gelişmeye katkı sağlayan ERA Kolejleri’nde sanatseverlerle buluştu.

Projenin kurucularından Ayhan Nehirli, 18 Mayıs’ta 7-12 yaş arası çocuklarla Empati Etkinliği’nde buluştu. Atölye çalışmasına katılan ERA Kolejleri öğrencileriyle önce gruplar oluşturuldu. Her grupta bazı öğrencilerin duyma, bazı öğrencilerin görme ve bazılarının ise hareket etme yetenekleri kısıtlandı. Gözü kapatılan, konuşmaları duymaması için kulağına müzik verilen, elleri kolları bağlandığı için hareket edemeyen ve hiç engeli olmayan öğrencilerin bir arada, grup olarak çalışması istendi. Birlikte, kendi istedikleri çevre gibi sosyal bir konu hakkında resim yapacak, şiir ya da mesaj veren bir yazı yazacaklardı.

Bireylerin ortaklaşa çalışma yürütebilmesi, iletişim kurabilmelerine bağlı. Göremeyen, duyamayan ya da bedenini istediği gibi kullanamayan kişilerle iletişim ise daha fazla duyarlılık ve özen istiyor. Atölyeye katılan öğrenciler, grup çalışmaları sırasında yaşanan iletişim sorunlarını deneyimleyip eğitmenleriyle birlikte çözüm önerilerini tartıştılar. Bu önemli atölye çalışmasından çıkan sonuç, engelli bireylerle yaşanan iletişim sorunlarının insanlar tarafından oluşturulduğu ve daha duyarlı olunarak çözülebileceği oldu.