ADANA'da ortak basın açıklaması yapan 3 eğitim sendikası, bir lisenin çok amaçlı salonunun Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Türkiye Gençlik Vakfı'na (TÜGVA) tahsis edilerek, 'Yeni Türkiye ve Başkanlık Sistemi' konulu panele izin verilmesini, yargıya taşıyacaklarını açıkladı.

Dün, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (BTÜ), Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ile Stratejik Düşünce Enstitüsü, merkez Sarıçam İlçesi'ndeki Evliya Çelebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu'nda kamu görevlileri, öğretmenler ve öğrencilerin katıldığı 'Yeni Türkiye ve Başkanlık Sistemi' adıyla panel düzenledi. Panele giderek okulda siyaset yapıldığını belirtip tepki gösteren Eğitim-İş, Eğitim-Sen ve Türkiye Kamu-Sen temsilcileri protesto etti. Başkanlık sistemiyle ilgili panelin okulun konferans salonunda yapılmasına tepki gösteren sendikacılar ile TÜGVA üyeleri arasında arbede çıktı. Polisin müdahale ettiği protesto eyleminin ardından sendikacılar salondan ayrıldı.

Bugün Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde basın açıklaması yapan Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz, Eğitim-İş Adana Şube Başkanı Reha Ertekin, Türk Eğitim Sen Adana 1 Nolu Şube Başkanı Selahattin Dolgun ve Türk Eğitim-Sen Adana 2 Nolu Şube Başkanı Kamil Köse, okullarda siyaset yapılmasının yasak olduğunu açıkladı. Şube Başkanı Kamil Köse, suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, "Milli Eğitim Bakanlığı, Mart 2014'te okullara bir yazı göndererek okullarda siyasi bir amaçlı yapılamayacağı, yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunulacağı konusunda uyarı yapmıştı. Bizler de bu konuda hassasiyet gösteriyoruz. Ancak iktidar, devletin gücünü bir siyasi partinin emrine vermek üzere bir okulu tahsis ediyor. Okul müdürlerini, öğretmenleri ortaokul seviyesindeki öğrencileri de olmak üzere oraya yönlendirmeye resmi yazı ile gönderiyorlar" dedi.
Adana Milli Eğitim Müdürlüğü'nün suç işlediğini belirten Köse şöyle devam etti:

"Biz eğitimciler olarak bu işin yanlışlığına dikkat çekiyoruz. Yoksa biz bir vakfın açıklama yapıyor olması bizi bağlamaz. Bizi ilgilendiren tarafı bir eğitim kurumunun bir siyasi partinin amacı doğrultusunda kullanması ve eğitimcileri ve öğrencileri de oraya yönlendirmesidir. Dünkü toplantıda da saygı sınırını aşmadan bu durumu anlatmaya çalışırken bize saldırdılar. Bize hakaret ettiler. Bize demokratik hakkımızı dahi kullandırmadılar. Bu konuda suç duyurusunda bulunacağız. Milli Eğitim Müdürlüğü suç işlemiştir. Başbakanlık'ın ve ilgili kurumların gönderdiği genelge ve yönetmeliklere uymamıştır. Bir daha bu tip işlerin tekrar etmemesi için gerekli girişimlerde bulunacağız."