Antalya'da düzenlenen 19.Eğitim Sempozyumunda Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK yaptıkları açılış konuşmasında yine mesleki eğitime verdikleri önem üzerinde durdular. Önümüzdeki dönemlerde de mesleki eğitime ağırlık vermeye devam edeceklerini belirttiler. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalar diğer bakanlıklar tarafından desteklenmediği sürece istenen sonuca ulaşmak çok zor görünüyor.

Gençlerin Anadolu Liselerine yöneliminin temel nedeni meslek lisesi mezunu olduklarında iş bulamayacaklarını düşünmeleri hatta bilmeleridir. Az da olsa iş bulabilme ihtimalinin üniversite mezunu olmakla mümkün olduğunu düşünüyorlar. Üniversiteye girebilme şansını artırmak için de lise tercihlerini anadolu lisesinden yana kullanmaktadırlar.

"Milli Eğitim Bakanlığı mesleki ve teknik eğitime ne kadar yatırım yaparsa yapsın bu okullara ilgiyi artıramamaktadır. Mesleki eğitime ilgiyi artırmamın tek yolu mezunların "iş bulabilme şansı" nı artırmak olduğuna dikkat çeken Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, tam da bu nedenle meslek liselerine ilgiyi artırmak Milli Eğitim Bakanlığı dışındaki bakanlıkların elindedir" dedi.

İnşaatta su tesisatı döşeyenlerin, duvar ustalarının, elektrik tamircilerinin, hasta bakıcıların, garsonların, anaokulu çalışanlarının, fırınlarda çalışanların mesleki diploma sahibi olmaları şartı getirildiğini ve mesleki diplomaya sahip olmayanların işe alımı ilgili bakanlıklar tarafından yasaklandığını düşünün. Sizce de kanayan bir yaraya dönüşen mesleki eğitim sorunu hızla çözülmez mi? Mezunlarına iş bulabilme şansı vermeyen mesleki teknik liselere ne öğrenciler gitmek istiyor ne de anne babalar çocuk göndermek istiyor.

Eğitimli personelin iş alanlarına girmesi halinde iş verimliliği ve üretim kalitesi artacağı gibi teknik beceri ve mesleki bilgiye sahip çalışanlar sistem içinde karşılaşılan sorunlara hızla çözüm üretebilecektir.

Tüm iş kollarında mesleki diploma şartı getirildiğinde eğitim algısı ve ilgisi yüksek öğrenciler de mesleki eğitime yönelecektir. Bu durum teknolojik kırılmanın yaşandığı günümüzde iş dünyasının teknolojik dönüşümünü daha kolay sağlamaları sonucunu doğuracak ve dünya ile rekabet etmelerini kolaylaştıracaktır. Yeni buluşların ve inovasyonun üniversite mezunları tarafından çok teknik bilgi ve beceriye sahip saha çalışanları tarafından yapıldığını da unutmayalım.

Daha fazla gecikmeden hemen bu yıl, sizlerden yürüttüğünüz bakanlığa bağlı tüm sektörlerde işe alımlarda mesleki diploma şartı getirmenizi ısrarla istiyoruz. Aksi halde Milli Eğitim Bakanlığı ne yaparsa yapsın sizler desteklemediğiniz sürece mesleki eğitime ilginin artırılması mümkün olmayacaktır.