ESENLER Belediyesi’nin hayata geçirdiği dünyanın ilk Çocuk Sokağı, Türkiye'de ve dünyada akademik çalışmalara konu olmaya devam ediyor.

İstinye Üniversitesi Öğretim Görevlisi Bahar Yazgan,  dünyada bir ilk olan ve Esenler Belediyesi tarafından hayata geçirilen “Çocuk Sokağı” projesiyle ilgili "İstanbul'da Çocuk Dostu Kent İçin Mekân, Çevre, Tasarım, Gelişim Eksenli Bir Proje: “Esenler Çocuk Sokağı Örneğinin İncelenmesi” isimli bir tez hazırladı.

DÜNYADA EŞİ BENZERİ OLMAYAN BİR PROJE

Esenler Belediyesi'nin yaşanabilir ve sürdürülebilir bir ilçede çocukların gelişimlerini oyunla desteklemek, yaşadıkları mekanda iletişim ve aidiyet duygularını güçlendirmek ve çocuklar için güvenli bir mekan oluşturmak için hayata geçirdiği  "Çocuk Sokağı" projesi, bir kez daha akademik bir araştırmaya konu oldu. Araştırmayı yapan İstinye Üniversitesi Öğretim Görevlisi Bahar Yazgan, Çocuk Sokağı Projesi'nin eşi benzeri olmayan bir proje olduğunu söyleyerek,

"Çocuk Sokağı projesi sadece Türkiye’de değil, dünyada da bir ilktir. Dünyada benzerleri var fakat haftanın belirlenmiş bir günü veya kontrollü geçişle trafiğe kapatılan sokaklarda yapılan uygulamalar var. Esenler Çocuk Sokağı ise 7 gün 24 saat trafiğe kapalı ve güvenlik kaygısı bulunmayan anne ve çocukların, proje ile mahalleden memnuniyetinin çok yüksek olması sonucu ortaya çıkmış ve projenin yaygınlaştırılması gerektiği verilerle ortaya çıkmıştır. Tezin veri sonuçlarına göre geliştirilen öneriler çerçevesinde yeni Çocuk Sokağı projelerinin Türkiye’de ve dünyada artması, çocuk dostu kentler için yerel yönetimlerin görevi olmalıdır” dedi.

TEZ SONUCU PAYLAŞILACAK

Yazgan çalışmasında, "Çocuk Sokağı"nı kullanan 4-5 yaş okul öncesi eğitim alan çocuklar ve annelerinin projeden ve mahalleden memnuniyetlerini araştırmak ve onların istek ve önerilerini ortaya çıkarmayı amaçladığını belirterek, araştırmasının sonuçları ile açılması planlanan yeni çocuk sokakları için tüm kullanıcıların tam katılımıyla, istek ve görüşleri alınarak, tasarlanacak yeni Çocuk Sokağı projeleri için yol gösterici özellikte olduğunu ifade etti.

Esenler Şehir ve Düşünce Merkezi'nin web sitesinde de yayınlanacak olan tezin sonuçları halkla da paylaşılacak.

ÇOCUKLAR SOKAKTA, GÜVEN İÇİNDE OYNUYOR

Esenler İlçesi Menderes Mahallesi 330'uncu Sokakta bulunan "Çocuk Sokağı"nda çocuk oyun düzenekleri, oyun merkezi, çocuk kütüphanesi, çocuk sineması, Esma Biltaci Anne Çocuk Kampüsü yer alıyor. Trafiğe kapalı olan "Çocuk Sokağı", ailelerin sokakta oynayan çocuklarını internet üzerinden 24 saat izleyebilmelerine de olanak sağlıyor.

(FOTOĞRAFLI)