Cafer ELMAS/BİLECİK, () - MİLLi Eğitim Bakanı Nabi Avcı, sınavlara yapılacak itiraz süresini 10 günle sınırladıklarını söyleyerek, "10 gün içerisinde müracaat edilsin, mahkeme belli bir süre içerisinde esastan görüşerek karar versin ki çocuklarımız okullarına başlamadan önce yargının kararını alalım ve uygulayalım. Artık mahkemeler üzerinden velileri, milyonlarca öğrenciyi tedirgin etmeye yönelik tezgahları boşa çıkarmış olacağız" dedi.
Memleketi Bilecik'e gelen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ilk olarak Belediye Başkanı Ak Partili Selim Yağcı'yı ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Avcı, artık ÖSYM'nin yaptığı sınavlara 10 gün içerisinde itiraz edileceğini, mahkemenin 1 ay içerisinde karar vereceğini, temyizin de 15 günde neticeleneceğini söyledi. Buna ilişkin kanunun dün TBMM'den geçtiğini belirten Bakan Avcı, şöyle dedi:
""Dün bizim için çok önemli olan bir kanun geçirdik. Torba yasada bizimle ilgili çok önemli bir madde vardı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın ve ÖSYM'nin yaptığı sınavların mahkeme süreci ile ilgili bir maddeydi. Biliyorsunuz daha önce Haziran ayında yaptığımız SBS, 6 ay sonra çocuklar okula başladıktan sonra, her şey olup bittikten sonra iptal edilmeye kalkılarak yürütmeyi durdurma kararı verildi. Benzer süreçler ortalığı karıştırmak için bir araç olarak değerlendiriliyor. Bundan sonra Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı sınavlarla ilgili eğer mahkemeye müracaat edilecekse 10 gün içerisinde müracaat edilsin, mahkeme belli bir süre içerisinde esastan görüşerek karar versin. Yürütmeyi durdurma kararı verirse biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak işi uzatmamak için itiraz etmeyeceğiz. Temyiz süresini de 15 gün ile sınırlandıralım, böylece Haziran ayında yaptığımız sınavlar ile ilgili varsa yargıya gitmek isteyenler buyursunlar gitsinler ama mahkemeler de 45 gün içerisinde işi sonuçlandırsın ki çocuklarımız okullarına başlamadan önce yargının kararını alalım ve uygulayalım. Onun için dün böyle bir yasa maddesini meclisimiz kabul etti. İnşallah önümüzdeki dönemde de artık mahkemeler üzerinden velileri, milyonlarca öğrenciyi tedirgin etmeye yönelik tezgahları da böylece inşallah boşa çıkarmış olacağız."
"PUANI YETEN HERKESE OKULUMUZ VAR"
Bakan Avcı, tercihler ile ilgili çok dengeli bir dağılım olduğunu, öğrencilerin puan ve yüzdelik dilime göre okullara yerleştirildiğini ileri sürerek, öğrencilerin tercihini hangi okula yaptıysa o okula gidebileceğini belirtti. Tercih konusunda bazı medya kuruluşlarının kafa karıştırdığı öne süren Nabi Avcı, hiçbir öğrenciyi zorla imam hatip lisesine kaydetmediklerini söyledi.
Ortaokulu bitiren öğrencilerin yerleştirme puanlarına göre Türkiye'nin neresinde olursa olsun 15 okulu tercih edeceğini belirten Bakan Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Diyelim ki bu 15 okuldan hiçbirine puanı yetip yerleşemedi biz bu ihtimali göz önünde bulundurarak öğrenciye diyoruz ki 'sen önce 15 okul tercihini bir yap, buna giremediğin takdirde hangi tür okula gitmek istiyorsan, bizim şimdi 6 tür okulumuz var, Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Çok Programlı Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi bunlardan 4 tanesini işaretle, hangisine gitmek istiyorsan. Biz seni seçtiğin 4 okulun hangisi sana yakınsa oraya yerleştirelim. Son günlerde ısrarla şunu söylüyorlar 15 okuldan birine yerleşmeyen çocukları İmam Hatiplere kaydedecekler. Senin 15 okulluk listende de imam hatip okulu yoksa, onu yazmadıysan 6 tane okul var ya biz tür olarak 4 tanesini işaretle diyoruz. Bu tercihin içerisinde de imam hatip yoksa, ben seni niye imam hatip’e göndereyim. Sonra İmam Hatip okulları sanki öyle bir imajlandırılmaya çalışılıyor ki, bomboş kimse oraya gitmek istemiyor, biz onları zorla oraya gönderiyoruz. Yok kardeşim böyle bir şey."
Bakan Avcı, gittiği yerlerde kendisinden ısrarla kız imam hatip okulu istendiğini belirterek, "Biz asıl İmam hatiplere gitmek isteyenlere yer bulmakta zorlanıyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI