Coşkun MENEK- Zafer KUMRU/ERZİNCAN, () - AYDIN Doğan Vakfı Onursal Başkanı Aydın Doğan'ın 1958 yılında mezun olduğu Erzincan Lisesi'ne yaptıracağı 'Konferans Salonu ve Öğrenci Merkezi'nin temeli, düzenlenen törenle atıldı. Aydın Doğan'ın 112 yıllık liseye olan vefası, törene katılanlar tarafından alkışlanırken, Erzincan Lisesi Müdürü İbrahim Salar, "Vefa, sadece İstanbul'da bir semt adı değildir" dedi.
Aydın Doğan Konferans Salonu ve Öğrenci Merkezi'nin bugün düzenlenen temel atma törenine, Vali Yardımcısı Dede Musa Baştürk, İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün, Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, Erzincan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Özel, İl Kültür ve Turizm Müdürü Arda Heb, Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, Milli Eğitim Şube Müdürleri, ildeki tüm okul müdürleri, Erzincan Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı, üyeleri eski mezunlar ve öğrenciler katıldı.
Törende konuşan Erzincan Lisesi Müdürü İbrahim Salar, 1905'te kurulan lisenin tarihi günlerinden birini yaşadığını bildirdi. Aydın Doğan'a lisenin en önemli eksikliğini giderdiği için teşekkür eden İbrahim Salar, "Vefa, sadece İstanbul'da bir semt adı değildir" dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün, Erzincan'da 12 öğrenciye bir öğretmen, 16 öğrenciye bir derslik düştüğünü bildirdi. Sanat ve spor ile birlikte yürüyen eğitimin önemine dikkat çeken Gün, kültürel ve sosyal aktiviteleri yerine getirmek için salonları ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Aziz Gün, 730 öğrencisi olan Erzincan Lisesine olan katkısından dolayı Aydın Doğan'a ve Aydın Doğan Vakfı'na teşekkür etti.
Vali Yardımıcısı Dede Musa Baştürk ise Aydın Doğan’ın 1958’de bu öğrencilerin yerinde olduğuna işaret etti. Doğan’a mezun olduğu okula vefa duygusundan dolayı Erzincanlılar adına teşekkür eden Dede Musa Baştürk, "En anlamlı savaş, cehaletle olandır. Yer yüzündeki en önemli seferberlik de eğitim seferberliğidir" diye konuştu.
'1.5 MİLYONA YAKIN İNSANA DOKUNDUK'
Aydın Doğan Konferans Salonu ve Öğrenci Merkezi'nin temelinin atılacağından dolayı heyecanlandığını ifade eden Aydın Doğan Vakfı Genel Müdürü Candan Fetvacı, 1958’te bu liseden mezun olan Aydın Doğan’ın sevgi ve selamlarını getirdiğini belirtti.
Doğan Ailesi ve Doğan Grubu'nun yardımları ile yapılacak öğrenci merkezinin çağdaş ve başarılı gençlerin yetiştirilmesine katkıda bulunacağına dikkati çeken Fetvacı, Aydın Doğan Vakfı’nın ulusal ve uluslararası projelerle 1.5 milyona yakın insana dokunduğunu belirtti. Candan Fetvacı şunları söyledi:
"Hızla değişen ve gelişen dünya da kaliteli eğitim için çağdaş fiziki ortamlara, eğitim yöntemlerinin güncelliğine, teknolojik olanakların yaygın kullanımına ve eğitimcilerin özel ilgisine gereksinim olduğu hepimizce bilinmektedir. Kaliteli ve çağdaş mekanlarda yetişecek gençlerimizin beklenti çıtaları daha da yükselecek, ileride yaratacakları ve talep edecekleri standartlar, olanaklar da daha yukarılarda olacaktır. Eğitime katkıda bulunmak o ülkenin geleceğine yönelik ümitlerini pekiştirmektir. Burada da öğrencilerimiz için yep yeni olanaklar yaratılıyor. Şimdi öğrencilerin, öğretmen ve yöneticilerin gayretleri ile bu imkanların en verimli şekilde kullanılacağına, başarı öyküleri yaratılacağına inanıyoruz. Tiyatro , sinema, müzik, dans ve benzeri kültürel faaliyetlerin öğrencilerin eğitiminin olmazsa olmazı olduğuna inanıyor bu alanlarda başarılarınızı izlemek için şimdiden sabırsızlanıyoruz."
'GÜVENECEĞİNİZ EN BÜYÜK GÜÇ EĞİTİMİNİZDİR'
Öğrencilere seslenen Candan Fetvacı, eğitimin geleceği sağlam temeller üzerine oturtmasını sağlayacağını ve her zaman yol göstereceğini belirtti. İyi yetişmek için şartları zorlamalarını,yaşam boyu düşünen, sorgulayan ve üreten kişiler olmalarını öğütleyen Fetvacı, öğrencilerden toplumun öncüleri, yarının çağdaş nesilleri olmalarını istedi. Fetvacı şöyle devam etti:
"Sevgili öğrenciler; Hayatta başarılı olmak için eğitiminizin en değerli öz varlığınız olduğunu bilmeliisiniz. Güveneceğiniz en büyük güç eğitiminizdir. O her zaman her yerde, sizinle olacak, bu ayrıcalığınızı sizden kimse alamayacaktır. Lütfen kendinizi çok iyi yetiştiriniz. Çünkü Türkiye'nin istikbali sizlersiniz. Vakıf Onursal Başkanımız Sayın Aydın Doğan’ın deyişi ile 'Evrensel boyutta gelişmişliğe, demokrasiye ve barışa ulaşmanın tek yolu eğitimdir' diyerek sözlerime son veriyor eğitim hayatınızda hepinize başarılar diliyorum."
350 KİŞİLİK KONFERANS SALONU VE ÖĞRENCİ MERKEZİ
Kurulduğu günden bu yana toplumun eğitim ve kültür düzeyine katkı yapan faaliyetleri desteklemeyi amaç edinen Aydın Doğan Vakfı, bu alanındaki faaliyetlerine bir yenisini daha ekledi. Kurucu ve Onursal Başkan Aydın Doğan'ın da mezun olduğu Erzincan Lisesi'nde Konferans Salonu ve Öğrenci Merkezi yapımı üstlenen Vakıf, okulun sosyal ve kültürel aktivitelerinin artmasına ve öğrenciler için daha etkin bir eğitim öğretim ortamı oluşturulmasına katkı sağlamayı hedefliyor. 350 kişilik kapasiteye sahip olacak konferans salonu öğrenci merkezi tamamıyla doğal malzemelerle kaplı modern bir mimariye sahip olacak.
112 YILLIK LİSE
1905 yılında kurulan Erzincan Lisesi 2010 yılından beri Anadolu Lisesi statüsünde eğitim veriyor. Türkiye'nin dört bir yanında üniversitelerde görev yapan profesörler ve akademisyenler ile valiler, milletvekilleri, belediye başkanları, şairler, yazarlar, ressamlar, araştırmacılar, gazeteciler ve iş adamları yetiştiren ve Türkiye'nin tarihi liselerinden biri olan okul, bugüne kadar 14 bin 75 mezun verdi.
Bilgi yarışmasında Türkiye birinciliği, futbolda dünya derecesi ve badmintonda balkan şampiyonluğu gibi dereceleri olan lise, 730 öğrencisiyle eğitim öğretime devam ediyor.

FOTOĞRAFLI