İSTANBUL, () - Türkiye’de ilk kez sınav sonuçlarına bakılmaksızın alanında başarılı öğrencilere burs veren ApplyBAU, gençlerin yeteneklerini ön plana çıkarmayı hedefliyor.

Dünyanın önde gelen üniversitelerinde uygulanan sistemde, alanında başarılı ve yetenekli öğrencilerin sınav sonuçlarına bakmaksızın geliştirdikleri proje, fikir ve hayallere odaklanılıyor. ApplyBAU adıyla hayata geçirilen ve Türkiye'de ilk kez Bahçeşehir Üniversitesi'nde (BAU) uygulanan sistemle burs alan öğrenciler başarı hikayelerini anlattı.  

TÜBİTAK DESTEKLİ AKCİĞER KANSERİ PROJESİ

Lise yıllarından beri yaptığı çalışmalarla kansere çare bulmayı hedefleyen BAU Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencisi 3'üncü sınıf öğrencisi Bengisu Dönmez, geliştirdiği proje ile TÜBİTAK’dan destek aldı.
Bengisu Dönmez, “Projeme 12'nci sınıfta yalamuk sakızının içeriği ve etken maddesinin analizlerini inceleyerek başladım. Lisede yapmış olduğumuz çalışmalarla elde ettiğimiz veriler sonucunda yalamuk sakızının antitümoral ve antioksidan etkisi olduğu bilinen kafeik asit etken maddesini içerdiğini analiz ettik. Lisede yapmış olduğum projemin devamı niteliğinde olan bu proje ile üniversitede başvurduğumuz TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı tarafından desteklendik. Şuanda da bu proje kapsamında akciğer kanseri hücre hattında yalamuk sakızının etkisini inceleyerek, yalamuk sakızının akciğer kanseri hücre hattında yara iyileşmesi ve kanser sürecinde önemli bir rolü olan mekanizmadaki etkileri üzerinde çalışmalar sürdürmekteyiz” dedi.

Dönmez, kendi burs sürecini ise şöyle anlattı: “Bölümüm ve benim için en iyi olanakları sağlayan, laboratuvar imkanları ve koşulları oldukça yüksek olan üniversite arayışındaydım ve bu süreçte ApplyBAU ile tanıştım. Öğrencilerin başarılarını sadece üniversite sınav sonuçlarına göre değil aynı zamanda yapmak istedikleri, hayalleri ve bu zamana kadar yapmış olduklarına da değer verdiği bir üniversite kabul programı olması beni çok etkiledi. 12. Sınıfta hayallerimi, yeteneklerimi, ilgi alanlarımı ve projelerimi anlatarak başvurdum ve yüzde 100 burs ile Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü için kabul aldım”

ULUSLARARASI KÜLTÜREL AĞ PROJESİ

Sinema ve Televizyon Bölümü 1'inci sınıf öğrencisi Çağrı Hazar Oğuz ise kendi uluslararası kültürel ağ projesini şöyle anlattı; “Okuduğum lisede TV Kulübünü kurdum çalışmalara başladım ve stüdyomu oluşturdum. Burada proje ürettik, uluslararası Erasmus+ projeleri yaptık, sosyal sorumluluk projeleri geliştirdik, sosyal medya aracılığıyla milyonlarca insana ulaştık. Şuan 35 farklı üreten genciz ve her geçen yıl artıyoruz. Burada edindiğim tecrübelerle beraber, ERASMUS+ KA105 WE ARE GREAT TOGETHER Projesini yazdım ve koordinatörlük yapan öğretmenime ulaştım. Fikirlerimi açtım, İspanya’daki arkadaşlarımla konuştum, ortaklık anlaşması yaptım, ekibimi topladım. Bu projede 20 kişiyiz. Projenin amacı, farklı kültürdeki öğrencilerin hep beraber daha iyi üretebildiğini göstermek. Bu proje, farklı ülkelerdeki insanların bir araya geldiği projelerini yayınladığı uluslararası bir sosyal platform olacak. Gelecekte hep kendi kreatif ajansımla iletişimin özellikle sinemanın sınırlarını zorlamak ve üreterek büyümek istiyorum. Bu anlamda bu sistemin gerek projelerimde desteklemesi gerekse oluşturduğu network ile bana çok katkısı oluyor. Benim gibi üretmeye aşık insanları bir araya getirdiği ve desteklediği için mükemmel bir sistem”

HEDEFİM EN DEĞERLİ 500 MARKANIN ARASINA GİREBİLMEK

Sinema- TV izleyicisinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir sosyal ağ projesi geliştiren ve bir çok şirketle çalışmaya başlayan Bilgisayar Mühendisliği 3. Sınıf öğrencisi Berker Gültepe ise “Clapper, sinema ve TV izleyicisinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir sosyal ağ uygulaması. Filmler ve diziler üzerinden sosyalleşmeye odaklanan uygulamada, izleyiciler oluşturdukları profilleri ile arkadaşlarının anlık olarak neler izlediklerinden haberdar olabilecek. Bir filme karar verme aşamasında daha önce o filmi izlemiş arkadaşları ve yapmış oldukları değerlendirmeleri görebilecekler. Her sene uluslararası marka değerlendirme kuruluşları tarafından dünyanın en değerli 500 markası açıklanıyor. Bu listede hiçbir Türk markasının olmamasını büyük bir üzüntüyle karşılıyorum. Geleceğe yönelik hayallerimin başında bu listede yer alacak bir marka çıkarmak geliyor diyebilirim. İş hayatına erken yaşta atılmış genç bir girişimci olarak bursum iş ve üniversite hayatımı bir arada yürütme noktasında en büyük motivasyon kaynağım diyebilirim. Kabul aldığım günden bugüne birçok etkinlikte konuşmacı olarak yer aldım, farklı alanlarda yetenekli öğrenci ve aday arkadaşlarım ile bir araya gelme fırsatı buldum. Diğer partner şirketlerin üst düzey yöneticileri ile bir araya gelerek tersine mentorlük projelerinde yer aldım. Başvuru zamanında bahsettiğim Clapper projesinin lansman etkinliğini de üniversitemizin ev sahipliğinde gerçekleştirdim” şeklinde anlattı. 

APPLYBAU BAŞVURU AŞAMALARI

Bursa başvurmak isteyen öğrencilerin yapması gerekenler ise kişisel özelliklerini, hayallerini, projelerini, sosyal sorumluluk alanında neler yaptıklarını ve hangi bölümü neden istediğini anlatması. Mimarlık ve Tasarım, Eğitim Bilimleri, İletişim, Mühendislik ve Doğa Bilimleri, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler ile Sağlık Bilimleri Fakültesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu gibi birçok alanda yetenekleri çerçevesinde eğitim alan öğrenciler, bu burstan kesintisiz olarak faydalanabiliyor. Mimarlık, Psikoloji ve Pilotaj bölümü de bu yıl ilk kez burslu olarak öğrenci alacak. Burs başvurusu için son tarih  ise 27 Temmuz.