Kamuda başörtüsü yasağı ve öğrenci andı tarih oldu.

Başbakan Erdoğan'ın 30 Eylül Pazartesi günü ‘demokratikleşme paketi’yle kamuoyuna duyurduğu düzenlemeler, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, kamuda çalışanların kılık ve kıyafetlerini düzenleyen 1982 tarihli yönetmelikte değişikliğe gidildi. Kadınlara iş kıyafetleri kapsamında başörtüsü yasağı getiren cümle ilgili maddeden çıkarıldı.

Haberin devamı ↓
reklam

Aynı yönetmeliğin ‘Resmi kıyafet-üniforma giymek zorunda olanlar’ ibaresi de yeniden düzenledi ve içeriği ‘emniyet hizmetleri sınıfına mensup olanlar, hakimler, savcılar ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapanlar’ şeklinde değiştirildi..

Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğindeki Andımızın içeriğini ve ilkokullarda dersler başlamadan önce her gün okunmasını düzenleyen madde ise tamamen yürürlükten kaldırıldı.

Başbakan Erdoğan değişiklik sinyalini dün ‘paketteki idari düzenlemeleri bayrama yetiştireceğiz’ sözleriyle vermişti.

ASKERLİĞİN KISALTILMASI BAYRAM SONRASI
Bu arada askerliğin kısaltılmasına ilişkin düzenleme ise bayram sonrasına kaldı.

Kışlalardaki binlerce askerin ‘bayramdan önce erken terhis olur mu?’ sorusuna yanıt Başbakan Erdoğan’dan geldi. Erdoğan, düzenlemeyle ilgili Genelkurmay ve Savunma Bakanlığı’nda çalışmanın devam ettiğini söyleyerek, “Burada hemen karar almak, mevcut asker potansiyel ile gelenler arasında dengeleme yapılacağı için kolay değil . İhtiyaçların değerlendirilmesi yapıldıktan sonra karar alacağız” şeklinde konuştu.

Düzenlemeyle uzun dönem askerlik 12 aya inecek, kısa dönem askerliğin 6 aylık süresinde ise değişiklik olmayacak; yedek subaylık uygulaması da aynen devam edecek. Bakanlar Kurulu kararının yürürlüğe girmesinin ardından, 15 aylık süre için silah altına alınan yükümlülerden 12 ayı dolduranlar terhis edilecek. Kararın yürürlüğü girmesiyle ilk anda 40 bine yakın askerin erken terhis edilmesi bekleniyor.