Yunanistan’da yapılan erken genel seçimlerde Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) büyük zafer kazandı.

Aleaksis Tsipras’ın lideri olduğu SYRİZA, beklentilerin de üzerinde yüzde 35-39 oy ile 2.5 yıldır iktidarda olan rakibi merkez sağcı Yeni Demokrasi partisine (ND) yüzde 10-12 fark yaptı.

Ancak, SYRİZA’nın tek başına iktidara gelip gelmeyeceği geceyarısına kadar belli değildi. 300 üyeli Yunan parlamentosu’nda bir partinin tek başına iktidar için en az 151 milletvekili seçmesi gerekiyor. SYRİZA’nin seçtiği miletvekili sayısı geceyarısına kadar 146-155 arasında değişiyordu. Oyları geceyarısına kadar yüzde 2-3 arasında değişen eski Başbakanlardan Yorgo Papandreu’nun 3 hafta önce kurduğu Demokratlar Sosyalistler Hareketi (KİDİSO) yüzde 3 barajını aşamazsa SYRİZA’nın tek başına iktidara gelmesi şansı çok yüksek.

Seçimlerdeki üçüncü partide sabahın ilk saatlerine kadar belli olmadı. Gazeteci Stavros Teodorakis’in geçen yıl kurduğu “Nehir” partisi ile neo-nazi Altın Şafak (yüzde 6-8) başabaş gidiyorlardı. Liderleri Nikos Mihaliolakos ile daha 5 milletvekilinin hapiste tutuklu olmalarına rağmen Altın Şafak gücünü arttırdı.

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) (yüzde 5-7) ve Sosyalist Pasok da (yüzde 4-6) oy ile parlamentoya girmeyi başardı. Daha önce, SYRİZA ile koalisyon hükümeti kurmaya hazır olduğunu açıklayan sağcı-milliyetçi Bağımsız Yunanlılar partisi de (yüzde 2.5-4) yüzde 4 barajını aşmaya çok yakın.