İtalya'nın başkenti Roma’da Vatikan’a ait tarihi Cancelleria Sarayı’nda sema ayini gerçekleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla Türkiye'nin Vatikan Büyükelçiliği'nin düzenlediği etkinliğe katılanlar arasında, Fenerbahçe’den Roma kulübüne transfer olan genç yıldız Salih Uçan da vardı.

Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy’un daveti üzerine, Kültür Bakanlığı’nın katkılarıyla İtalya turuna çıkan Uluslararası Mevlana Vakfı, Milano Oditoryumu ve Roma’daki Argentina Tiyatrosu’nun ardından Vatikan’a ait sarayda da dün akşam bir Mevlevi ayini düzenledi.

Tasavvufta Mevlevi yolunun öncüsü Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin 22’nci kuşaktan torunu, Uluslararası Mevlana Vakfı Başkanı Makam Çelebisi Faruk Hemdem Çelebi öncülüğündeki semazenlerin gerçekleştirdiği, Mevlana felsefesinin bir yansıması sema ayinine ilgi yoğun oldu. UNESCO koruması altında olan ve yaklaşık 800 yıldır uygulanan bu geleneksel ritüeli, Doğu Katolik Kiliseleri Kongregasyonu Prefekti Kardinal Leonardo Sandri ve Vatikan Protokol Başkanı Monsenyör Jose Avelino Bettencourt gibi Vatikan’dan üst düzey isimler de izledi.


Bir süre önce Fenerbahçe’den İtalyan futbol kulübü Roma'ya transfer olan Salih Uçan da izleyiciler arasında yer aldı.

Gösterinin açılış konuşmasını Büyükelçi Gürsoy yaparken, İtalya İslam Dini Topluluğu (COREIS) Başkan Yardımcısı Yahya Sergio Pallavicini de Mevlana felsefesi ve sema töreni hakkında konuklara bilgiler verdi. Semazenler İtalya’daki son ayinlerini, Perşembe akşamı Roma’nın köklü üniversitelerinden La Sapienza Üniversitesi’nde yapacak.

BÜYÜKELÇİ GÜRSOY’DAN VEDA

Vatikan Büyükelçiliği görevini 2009 yılından bu yana yürüten ve Ekim ayının başında bunu Mehmet Paçacı’ya devredecek olan Gürsoy, ev sahipliği yaptığı son kültürel etkinlikte dostlarına veda etme fırsatı buldu. Konukların etkinliğe katılımından onur duyduğunu ifade eden Gürsoy, görev süresi boyunca kendisine gösterilen işbirliği ve saygıdan dolayı teşekkür etti. Gürsoy’a veda etmek için gelenler arasında Vatikan nezdinde görev yapan çok sayıda misyon şefi de vardı.


Kürsüye çıkarak Türk meslektaşına yönelik bir veda konuşması yapan Avustralya’nın Vatikan Büyükelçisi John McCarthy, Gürsoy’dan övgü ile söz ederken onun müthiş bir tarz, duruş ve ağırlığıyla Vatikan’da dikkatleri üzerine çektiğini belirtti. Monaco Büyükelçisi Jean Claude Michel de, Vatikan nezdindeki tüm temsilcilikler adına Gürsoy’a gümüş bir plaket sundu. Etkinliğin ardından Büyükelçi Gürsoy ile eşi Prof. Dr. Belkıs Gürsoy katılımcılarla tek tek vedalaştı.