IRAK’ın kuzeyindeki bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Suriye’nin kuzeyindeki ‘Rojava’ olarak bilinen bölgedeki Kürt siyasi partilerin temsilcilerini Dohuk kentinde bir araya getirerek toplantı yaptı.
Toplantıya Suriye Kürt Ulusal Kongresi yöneticileri ile katılan PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Türkiye tarafından alınacak tek yanlı kararlara karşı olduklarını belirterek, "Eğer bir girişim olacaksa bu Birleşmiş Milletler öncülüğünde olmalı. Bu durumda saygı duyarız" dedi.

Kuzey Irak’taki Rudaw TV’nin haberine göre, Dohuk’ta yapılan toplantıda terör örgütü IŞİD saldırısı altındaki Kobani bölgesi, partiler arasındaki sorunların giderilmesi ele alındı. Suriye Kürt Ulusal Kongresi (ENKS) ve PYD (TEV-DEM ve Rojava Kürdistanı Halk Kongresi - EGRK) yöneticilerinin Erbil’de yaptığı toplantıda da IŞİD saldırısı altındaki Kobani Bölgesi, ortak silahlı güç oluşturulması ve oluşumlar arasındaki sorunların giderilmesi ele alındı.

Mesut Barzani başkanlığında son olarak Erbil’de 11 Temmuz 2012 tarihinde bir araya gelen PYD ve 15 Kürt partisinin, 'Erbil Mutabakatı'nı imzaladığı ve o toplantıda Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin oluşturulduğu bu oluşumun 13 gün sonra 24 Temmuz’da tüm örgüt temsilcilerinin içinde yer aldığı 'Kürt Yüksek Konseyi'ni kurduğu ve bölgeyi bu konseyin yönetmesi kararı alındığı hatırlatıldı. Rudaw TV, PYD’nin daha sonra bu mutabakatı bozarak tek başına hareket etmeye başladığını hatırlatırken yeniden başlayan görüşmelerde PYD’nin, ihlal ettiği anlaşmaya yeniden bağlı olduğunu bildirdi.

"KÜRTLER ARASINDAKİ BİRLİK ZORUNLULUK"

Suriye’deki Kürt partilerinin katılımıyla Duhok’ta yapılan toplantıya katılan PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Kürtler arası birliğin şart olduğunu söyledi. Rudaw TV’ye konuşan Müslim, “Sadece Rojava’da değil her yerde Kürtler arasında yardımlaşma ve birlik olmalıdır, bu bir zorunluluktur” dedi. Müslim, IŞİD’in sadece Kürtler’e karşı kurulmuş olabileceğini savunurken, “Her yerde Kürtler’e saldırıyorlar. Kürtleri kafir olarak görüyorlar” dedi.

Türkiye tarafından alınacak tek yanlı kararlara karşı olduklarını belirten Salih Müslim, “Eğer bir girişim olacaksa bu Birleşmiş Milletler öncülüğünde olmalı. Bu durumda saygı duyarız” diye belirtti. Müslim, Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin, Erbil ve Kobani’nin kendileri için aynı olduğunu ve silah gönderememe konusunun da coğrafi şartlardan kaynaklı olduğunu belirttiğini anlattı. Barzani’nin çağrısı ile yapılan toplantının gündeminde IŞİD saldırısı altındaki Kobani bölgesi, ortak silahlı güç oluşturulması ve oluşumlar arasındaki sorunların giderilmesinin bulunduğu açıklandı. Toplantıya katılacak ENKS heyetinde 11, TEV-DEM heyetinde ise 7 isim yer aldı.