Rusya Savunma Bakanlığı, uluslararası “Açık Semalar Anlaşması” uyarınca Türk ve Finlandiyalı askeri uzmanlardan oluşan ekibin Türk Hava Kuvvetleri’ne ait CN/235 gözlem uçağıyla Rusya üzerinde denetim uçuşu gerçekleştireceklerini duyurdu.

Rus tarafı bu iznin Türkiye’nin geçtiğimiz Şubat ayında benzer bir uçuş için “Rusya’ya izin vermemesine rağmen” müsaade edildiğini hatırlattı.

Rusya Savunma Bakanlığı adına açıklamayı yapan “Açık Semalar Anlaşması” sorumlusu Sergey Rijkov, “Türkiye ve Finlandiya’dan askeri uzmanların oluşturduğu grup savaş riskini azaltmak amacıyla 13-17 Haziran tarihleri arasında Türk Hava Kuvvetlerine ait CN/235 gözlem uçağıyla Rusya toprakları üzerinde belirlen güzergâhta uçuş gerçekleştirecek. Yabancı müfettişlerin gözlem uçuşuna Rus subaylar da eşlik edecek” dedi.

Rijkov, “Burada hatırlatmamız gereken önemli bir husus var. Geçtiğimiz Şubat ayında Rusya Savunma Bakanlığının Türkiye üzerindeki gözlem uçuşu talebi Ankara tarafından reddedilmişti. O tarihte Türk tarafı rota konusunda mutabık kalınamadığı gerekçesiyle talebimize ‘Hayır’ demişti” ifadesini kullandı.


Kaynak:HÜRRİYET